Ιράν: Πρώτη εμφάνιση Χαμενεΐ στην προσευχή της Παρασκευής, μετά το 2020

Διαβάζεται σε 3'
Ιράν: Πρώτη εμφάνιση Χαμενεΐ στην προσευχή της Παρασκευής, μετά το 2020
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ Associated Press

Ενώ ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στόχους εντός του Λιβάνου, Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το Ιράν προετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους.

Nέα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στη Μέση Ανατολή, μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, κλιμακώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια ανησυχία για γενίκευση του πολέμου. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται μεταξύ άλλων στην αντίδραση του Ιράν, το οποίο -σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- αναμένεται να πραγματοποιήσει επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος εκτιμά ότι ενδέχεται να λάβει σάρκα και οστά μέσα στις επόμενες 12 ώρες, πιθανότατα αφού νυχτώσει στην περιοχή.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, όπως έκανε στην επίθεσή του τον Απρίλιο κατά του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως, οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

 

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ εξέδωσε υψηλού επιπέδου συναγερμό προς τους υπαλλήλους της στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, δίνοντάς τους οδηγίες να επιστρέψουν στις κατοικίες τους και να είναι έτοιμοι να εισέλθουν σε καταφύγιο.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια εντολή από την αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.

Από την πλευρά τους, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη» την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι το Ιράν προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη και θα εκφωνήσει ένα κήρυγμα που αναμένεται να δώσει τον τόνο για τη στρατηγική του Ιράν έναντι του Ισραήλ, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαμενεΐ ηγείται της προσευχής της Παρασκευής μόνο υπό έκτακτες συνθήκες. Η τελευταία φορά, μάλιστα, ήταν το 2020, αφού το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, του Qasem Sulaimani.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα