Ιράν: Επίσκεψη του υπουργού Πετρελαίου σε κρίσιμο τερματικό σταθμό

Διαβάζεται σε 3'
Ιράν: Επίσκεψη του υπουργού Πετρελαίου σε κρίσιμο τερματικό σταθμό
Associated Press

Εν μέσω φόβων για ισραηλινό χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ επισκέφθηκε τη νήσο Χαργκ

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ έφθασε σήμερα στη νήσο Χαργκ, σύμφωνα με το Shana, το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να θέσει ως στόχο τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Ιράν που βρίσκεται εκεί.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ θα ανταπαντήσει, ύστερα από την πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα από την Τεχεράνη, «όταν είναι η κατάλληλη ώρα».

Ύστερα από την ιρανική επίθεση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο στο πλαίσιο αντιποίνων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε προχθές, Παρασκευή, ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει καταλήξει στο πώς θα ανταπαντήσει.

«Ο Πακνετζάντ έφθασε σήμερα το πρωί για να επισκεφθεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να συναντήσει το προσωπικό που βρίσκεται στη νήσο Χαρκ», μετέδωσε το Shana, προσθέτοντας ότι ο τερματικός σταθμός εκεί έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 23 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου.

Η σημασία της πετρελαϊκής εγκατάστασης στο νησί Χαργκ

Η εγκατάσταση εξαγωγών του νησιού Χαργκ, περίπου 25 χιλιόμετρα από την νότια ακτή του Ιράν, είναι η πιο σημαντική ενεργειακή υποδομή της χώρας και διαχειρίζεται περίπου το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980, η Βαγδάτη απείλησε να καταστρέψει την εγκατάσταση του νησιού Χαργκ και στοχοποίησε δεξαμενόπλοια που αναχωρούσαν από τον τερματικό σταθμό.

Μια επίθεση στο νησί Χαργκ θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη απώλεια παραγωγής, έως και 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,4% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στους Financial Times, υπάρχει μεγάλο ρίσκο συγκέντρωσης για το Ιράν στο νησί Χαργκ, που ουσιαστικά λειτουργεί ως το νευρικό σύστημα του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα.

Άδεια δεξαμενόπλοια που βρίσκονταν κοντά στο νησί Χαργκ έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανέφερε ο Σαμίρ Μαντάνι, διευθύνων σύμβουλος του TankerTrackers.com, που παρακολουθεί τις μεταφορές πετρελαίου.

Ο Μαντάνι πρόσθεσε ότι η εθνική ομάδα δεξαμενόπλοιων του Ιράν «φαίνεται να φοβάται μια επικείμενη επίθεση από το Ισραήλ», σημειώνοντας ότι μια τέτοια «νυχτερινή εκκένωση» δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα