Ιράν: Φουντώνουν οι φόβοι για βασανισμό της φοιτήτριας που αψήφησε το καθεστώς

Διαβάζεται σε 5'
Ahoo Daryaei
Ahoo Daryaei Video Grab by SalamPix/Abaca Press/Visualhellas.gr

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται πως η Ιρανή φοιτήτρια που αψήφησε το καθεστώς με το σώμα της, συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, μπορεί να υπόκειται σε βασανιστήρια.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το μέλλον της νεαρής φοιτήτριας από το Ιράν η οποία πριν από περίπου μία εβδομάδα αψήφησε το καθεστώς με “όπλο” το σώμα της και συνελήφθη.

Υπενθυμίζεται πως η φοιτήτρια στην πανεπιστημιούπολη του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Azad στην Τεχεράνη, γδύθηκε σε δημόσια θέα και έμεινε φορώντας μόνο τα εσώρουχά της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αυστηρούς κανόνες που έχει επιβάλλει η αστυνομία ηθών, που καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Το περιστατικό φαίνεται πως σημειώθηκε, αφού την επέπληξαν άνδρες της αστυνομίας ηθών για τη μαντίλα της. Η γυναίκα στη συνέχεια συνελήφθη, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία κατά τη σύλληψη. 

Μόλις δύο ημέρες μετά το περιστατικό, το ιρανικό καθεστώς έσπευσε να χαρακτηρίσει “διαταραγμένη” τη φοιτήτρια. Συγκεκριμένα, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η νεαρή δεν συνιστά θέμα ασφαλείας, αλλά είναι ένα “διαταραγμένο άτομο”, που λαμβάνει θεραπεία.

“Αντί να βλέπουμε το ζήτημα αυτό από την οπτική της ασφάλειας, καλύτερα να το βλέπουμε από την κοινωνική οπτική και να επιδιώξουμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτής της φοιτήτριας ως ενός διαταραγμένου προσώπου”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζερανί στην πρώτη επίσημη αντίδραση στο συμβάν.

Η ίδια είπε ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ως Άχου Νταριαΐ, μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα σε “κέντρο θεραπείας” αλλά δεν έγινε γνωστή η θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Συνολικά 6 μέρες μετά το συμβάν, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν για την νεαρή Ιρανή καθώς όπως αναφέρουν ενδέχεται να υποβληθεί σε βασανιστήρια μετά τη μεταφορά της σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει βρει αποδείξεις πως το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και χημικές ουσίες σε διαδηλωτές και πολιτικούς κρατούμενους που μεταφέρονται σε κρατικά ψυχιατρικά ιδρύματα αφού χαρακτηριστούν “ψυχικά ασταθείς”. Σύμφωνα με την οργάνωση, η κατάσταση της νεαρής γυναίκας είναι “ανησυχητική”.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI) χαρακτήρισε τη μεταφορά της φοιτήτριας σε άγνωστο ψυχιατρικό ίδρυμα “απαγωγή”, σημειώνοντας ότι η πρακτική της αναγκαστικής μεταφοράς αντιφρονούντων σε ψυχιατρικά νοσοκομεία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για να φιμώσει τη διαφωνία. “Οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία ως εργαλείο καταστολής, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ψυχικά ασταθείς για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους”, δήλωσε ο Χαντί Γκαεμί, εκτελεστικός διευθυντής του CHRI. “Η μεταφορά ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε ψυχιατρικά νοσοκομεία συνιστά όχι μόνο πράξη αυθαίρετης κράτησης, αλλά και μορφή απαγωγής. Αυτή η πρακτική αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας, στοχεύοντας στην απαξίωση των ακτιβιστών με τον χαρακτηρισμό τους ως ψυχικά ασταθών”.

Έχουν σημειωθεί αρκετές άλλες περιπτώσεις διαδηλωτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων  και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ο Σαμάν Γιασίν, γνωστός Κούρδος ράπερ, μεταφέρθηκε από τις Αρχές στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Aminabad της Τεχεράνης μετά τη σύλληψή του σε διαδήλωση το 2022, όπου φέρεται να βασανίστηκε και να εξαναγκάστηκε σε ομολογία. Παρέμεινε στη φυλακή για δύο χρόνια προτού αποφυλακιστεί με ιατρική άδεια τον περασμένο μήνα.

Πηγή κοντά στον Γιασίν δήλωσε στον Guardian: “Ο Σαμάν ήταν δεμένος στο κρεβάτι σε σταυροειδή θέση για μεγάλο διάστημα στο ψυχιατρικό κέντρο. Του χορήγησαν ισχυρά ηρεμιστικά και παρά την κατάσταση λιποθυμίας, οι δεσμοί στα χέρια και τα πόδια του δεν αφαιρέθηκαν”.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Ρόγια Ζακερί, μια νεαρή γυναίκα που είχε καταγραφεί να φωνάζει αντι-καθεστωτικά συνθήματα, χαρακτηρίστηκε ψυχικά ασθενής από τα κρατικά μέσα και μεταφέρθηκε στη γυναικεία πτέρυγα του ψυχιατρικού νοσοκομείου Razi. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από άτομα κοντά στην οικογένειά της, της χορηγήθηκαν υπνωτικά φάρμακα, δέχθηκε ξυλοδαρμό και αλυσοδέθηκε στα χέρια και τα πόδια.

Η Azam Jangravi, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκάλυψε ότι οι ιρανικές αρχές την πίεσαν να υπογράψει δήλωση ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα, αφού το 2018 κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της, στις οποίες φαίνεται να κρατά τη χιτζάμπ της στον αέρα σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης. “Όταν με ανέκριναν, με κατηγόρησαν ότι είμαι κατάσκοπος”, ανέφερε. “Ήθελαν να γράψω μια ομολογία, δηλώνοντας ότι μετάνιωσα για τη διαμαρτυρία μου και ότι το έκανα επειδή είχα ψυχικά προβλήματα. Δεν το υπέγραψα… Μας χλευάζουν συνεχώς στις ανακρίσεις, αναφέροντας παραδείγματα πρώην πολιτικών κρατουμένων που στάλθηκαν σε αυτά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, λέγοντας ‘αν δεν μετανιώσεις για την πράξη σου, θα έχεις την ίδια τύχη’. Φοβάμαι ότι η φοιτήτρια βρίσκεται υπό φρικτές συνθήκες αυτή τη στιγμή και πρέπει να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή της, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα