Ιράν: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 3 ακόμα διαδηλωτές – Ένοχοι για “πόλεμο κατά του Θεού”

Ιράν: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 3 ακόμα διαδηλωτές – Ένοχοι για “πόλεμο κατά του Θεού”
Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Middle East Images, File

Οι καταδικασμένοι διαδηλωτές κατηγορούνται για τον φόνο τριών μελών των δυνάμεων Ασφαλείας των ιρανικών αρχών κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Οι δικαστικές αρχές στο Ιράν ανακοίνωσαν, σήμερα Δευτέρα (9/1), 3 ακόμη καταδίκες σε θάνατο ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα από τον Σεπτέμβριο, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Σύμφωνα με το Mizan Online, o Σαλέχ Μιρχασεμνί, ο Μαζίντ Καζεμί και ο Σαΐντ Γιαγκουμπί, που κατηγορούνταν για τον φόνο τριών μελών των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Ισφαχάν στις 16 Νοεμβρίου 2022, καταδικάστηκαν σε θάνατο, σε πρώτο βαθμό.

Κρίθηκαν ένοχοι για “πόλεμο κατά του Θεού” (“μοχαρεμπέχ” βάσει του ισλαμικού νόμου), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη διάρκεια της δίκης, δύο ακόμα άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης για την ίδια κατηγορία. Ανάμεσά τους και ο 26χρονος ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ- Αζαντανί, ο οποίος καταδικάστηκε σε 26 χρόνια κάθειρξη.

Μέχρι στιγμής συνολικά 17 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βάσει των επίσημων ανακοινώσεων. Από αυτούς 4 έχουν εκτελεστεί, ενώ οι ποινές δύο ακόμα έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι υπόλοιποι αναμένουν νέες δίκες ή μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού δύο ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο παραστρατιωτικού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (7/1), προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το Ιράν είναι η χώρα που εκτελεί τους περισσότερους καταδικασμένους σε θάνατο, μετά την Κίνα.

Ιράν και μαντίλα: Μια σύντομη ιστορία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα