Ιράν: Κυβερνητική ντρίπλα ή κατάργηση της αστυνομίας των ηθών; Τι ισχύει

Ιράν: Κυβερνητική ντρίπλα ή κατάργηση της αστυνομίας των ηθών; Τι ισχύει
Διαδηλώσεις στο Ιράν ap

Παραμένει ασαφές αν το Ιράν καταργεί όντως την αστυνομία των ηθών, μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του γενικού εισαγγελέα. Τι προσπαθεί να πετύχει το καθεστώς, στη σκιά των διαδηλώσεων.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το αν τελικά το ιρανικό καθεστώς προχώρησε στην κατάργηση της αστυνομίας ηθών στο Ιράν, μετά τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζέρι, που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τον Πρόεδρο Ραϊσί.

Η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει στην επιβεβαίωση της κατάργησης, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δηλώσεις που έχουν “παρερμηνευτεί”.

Τη σύγχυση έχει ενισχύσει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η αστυνομία ηθών, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του κώδικα ενδυμασίας του Ιράν και τη χιτζάμπ, και φαίνεται να είναι λιγότερο δραστήρια δημοσίως τις τελευταίες εβδομάδες.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση την Κυριακή (5/12) θεωρήθηκε κίνηση προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι και την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. Όμως, ακτιβιστές και οργανώσεις αμφιβάλλουν αν η πρόκειται για ανακοίνωση που ευσταθεί και θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για αυθόρμητη απάντηση του Εισαγγελέα, και όχι απόφαση.

Χωρίς ξεχωριστή επιβεβαίωση, παραμένει ασαφές αν η δύναμη έχει πράγματι καταργηθεί. Ο Μονταζέρι δεν είναι επικεφαλής της αστυνομία ηθών ενώ, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ορισμένα διεθνή μέσα, ενώ όπως αναφέρει η Washington Post τα λόγια του αποδόθηκαν εκτός πλαισίου.

“Δεν είναι 100% βέβαιο ότι πρόκειται για μια τελειωμένη απόφαση”, δήλωσε την Κυριακή στο Foreign Policy ο Alex Vatanka, διευθυντής του προγράμματος για το Ιράν στο Middle East Institute. “Θα μπορούσε να είναι ότι απλώς δοκιμάζουν τα νερά για να δουν πώς θα γίνει δεκτή από τους διαδηλωτές”.

Το πιο πρόσφατο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις δυνάμεις τον Σεπτέμβριο. Τους μήνες που ακολούθησαν, οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν μια θανατηφόρα καταστολή προκειμένου να πατάξουν τη διαφωνία, αν και οι προκλητικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να μην δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Αυτή την εβδομάδα, οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει τριήμερη απεργία.

Βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής

Σε συνέντευξή του στο NEWS24/7, ο διεθνολόγος Σωτήρης Ρούσσος σχολίασε την είδηση λέγοντας πως πρόκειται για δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τον Πρόεδρο Ραϊσί. Οπωσδήποτε όμως ένας κρατικός παράγοντας με τόσο υψηλή θέση δεν θα έκανε τέτοια δήλωση αν δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης ή αν δεν είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός ισχυρού μέρους του καθεστώτος, γιατί υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι υπάρχουν ρωγμές στο καθεστώς σχετικά με τον χειρισμό του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για προσπάθεια να λειτουργήσει η απόφαση αυτή ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής και να αποτρέψει άλλους κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι έμποροι των παζαριών και μέρος του σιιτικού κλήρου (που είναι κρίσιμοι για την επιβίωση του καθεστώτος) να προσεγγίσουν το κίνημα.

Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί, η κατάργηση της αστυνομίας ηθών δεν καταργεί τη μαντίλα

Θεωρούν επίσης ότι η κατάργηση της αστυνομίας ηθών δεν θα αλλάξει τίποτε στην υποχρέωση των γυναικών να φορούν μαντίλα. Θα σημαίνει απλώς ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι για την εφαρμογή των ενδυματολογικών απαγορεύσεων που επιβάλλονται στις Ιρανές με τον νόμο του 1983.

Η κατάργηση αυτών των αστυνομικών μονάδων θα είναι πιθανώς πολύ περιορισμένη και θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση για τους διαδηλωτές, οι οποίοι πλέον ζητούν αλλαγή καθεστώτος, εξηγεί η Ρόγια Μπορουμάντ, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης Abdorrahman Boroumand Center, με έδρα τις ΗΠΑ., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εκτός και αν καταργήσουν όλες τις νομικές απαγορεύσεις για τα ενδύματα των γυναικών και τους νόμους που προορίζονται για τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Διαφορετικά, θα πρόκειται μόνο για μία μετάθεση ευθυνών από την αστυνομία ηθών», λέει και προσθέτει ότι «τίποτε δεν εμποδίζει άλλους θεσμούς να επιβάλλουν τα μέτρα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα