Ιράν: Κλιμάκωση της βίας – Νεκροί τρεις διαδηλωτές από πυρά, αναφορές για απαγωγές πτωμάτων

Ιράν: Κλιμάκωση της βίας – Νεκροί τρεις διαδηλωτές από πυρά, αναφορές για απαγωγές πτωμάτων
Διαδηλώσεις στο Ιράν ap

Νέα επίθεση κατά διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν. Τουλάχιστον τρεις πολίτες έπεσαν νεκροί, με τον απολογισμό να ξεπερνά τους 342.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν στις τελευταίες διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τη δολοφονία της Μάσα Αμίνι.

Εδώ και δύο μήνες, μαζικές διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα κατά του καθεστώτος υπό την ηγεσία του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Οι αρχές έχουν απαντήσει με ακραία καταστολή στις διαδηλώσεις, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 342 νεκρούς, ενώ έξι άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την ομάδα Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Σάββατο, η Hengaw, μια ομάδα δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία που παρακολουθεί τις εξελίξεις στις κουρδικές περιοχές, δήλωσε στο AFP ότι “οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Divandarreh, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις πολίτες“.

Διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί σε 22 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, όπως ανέφερε την Τετάρτη (16/11) η IHR, συμπεριλαμβανομένων 123 στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν και 32 στην επαρχία Κουρδιστάν, την πατρίδα της Αμινί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απαγάγουν πτώματα διαδηλωτών

Διαδηλώσεις μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Μπουκάν στο Κουρδιστάν, όπου οι Φρουροί της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της οικογένειας που θρηνούσαν έναν διαδηλωτή που έπεσε νεκρός και πήραν το πτώμα του από το νοσοκομείο πριν το θάψουν σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν ότι θάβουν κρυφά διαδηλωτές που έχουν σκοτώσει, για να αποφύγουν επεισόδια στις κηδείες τους.

“Χθες το βράδυ, μετά την επίθεση των δυνάμεων του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο νοσοκομείο Shahid Gholi Pur στο Bukan, πήραν το πτώμα του Shahryar Mohammadi και τον έθαψαν κρυφά”, δήλωσε η Hengaw, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις “άνοιξαν πυρ εναντίον της οικογένειάς του και προκάλεσαν τραυματισμούς σε τουλάχιστον πέντε από αυτούς”.

Σε άλλο σημείο, εκατοντάδες πενθούντες εθεάθησαν να διαδηλώνουν το Σάββατο κατά μήκος ενός δρόμου κοντά στο Μαχαμπάντ στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν για την κηδεία του Καμάλ Αχμαντπούρ, ενός νεαρού άνδρα που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το μόνιτορ 1500tasvir.

“Οι δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχουν αυξήσει σημαντικά τη χρήση θανατηφόρων όπλων στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών τις τελευταίες πέντε ημέρες”, δήλωσε η Hengaw στο AFP.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 25 ανθρώπους στο Κουρδιστάν από την Τρίτη, όταν οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους στην επέτειο της θανατηφόρας καταστολής του 2019, γνωστής ως “Ματωμένο Αμπάν” – ή Ματωμένος Νοέμβριος.

“Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από απευθείας πυρά, ένας από βασανιστήρια και ένας από μαχαιριές”, δήλωσε η Hengaw.

Η κρατική εφημερίδα του Ιράν ανέφερε το Σάββατο ότι 14 μέλη του προσωπικού ασφαλείας είχαν σκοτωθεί στις τριήμερες διαδηλώσεις που είχαν προκηρυχθεί για τον εορτασμό της επετείου της 15ης Νοεμβρίου.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή της βίας στους δρόμους το 2019 που ξέσπασε εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Για τρομοκρατικές ενέργειες κάνει λόγο το καθεστώς

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, μάλιστα, έκανε δηλώσεις κατά της “σκόπιμης σιωπής των ξένων υποστηρικτών του χάους και της βίας στο Ιράν μπροστά στις … τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε πολλές ιρανικές πόλεις”.

“Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών συνελεύσεων να καταδικάσουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράν και να μην παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στους εξτρεμιστές”, πρόσθεσε.

Το Ιράν κατηγορεί τα κράτη της Δύσης που φιλοξενούν περσόφωνα μέσα ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας- ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές.

Η υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπείας της Βρετανίας, η MI5, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν θέλει να απαγάγει ή να σκοτώσει άτομα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία θεωρεί “εχθρούς του καθεστώτος”, αναφερόμενοι σε τουλάχιστον 10 συνωμοσίες που αποκαλύφθηκαν φέτος.

Οι Times ανέφεραν το Σάββατο ότι η βρετανική αστυνομία τοποθέτησε οπλισμένα οχήματα έξω από τον περσικό τηλεοπτικό σταθμό Iran International στο Λονδίνο, μετά από απειλές του Ιράν κατά των δημοσιογράφων του.

Την Τετάρτη, 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, δύο παιδιά και ένας αξιωματικός ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στις πόλεις Izeh και Isfahan, σύμφωνα με τις αρχές.

Δύο μέλη της φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής δύναμης Basij του Ιράν μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ ενώ προσπαθούσαν να επέμβουν εναντίον “ταραχοποιών”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα