Ιράν: Ο απεργός πείνας, Χοσεΐν Ροναγί επέστρεψε στη φυλακή – Ανησυχία για την υγεία του

Ιράν: Ο απεργός πείνας, Χοσεΐν Ροναγί επέστρεψε στη φυλακή – Ανησυχία για την υγεία του
Διαδήλωση για την ελευθερία στο Ιράν AP Photo/Jose Luis Magana

O 37χρονος ακτιβιστής και απεργός πείνας Χοσεΐν Ροναγί επέστρεψε στη φυλακή μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για βασανιστήρια των πολιτικών κρατούμενων.

Ο Ιρανός απεργός πείνας, Χοσεΐν Ροναγί, που εισήχθη στο νοσοκομείο την Κυριακή (13/11), επέστρεψε στη φυλακή το βράδυ της Δευτέρας (14/11), μετά την βελτίωση της κατάστασης της υγείας του, σύμφωνα με ανακοίνωση των ιρανικών δικαστικών αρχών.

Ο αδελφός του Χασάν ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι γονείς τους επισκέφθηκαν τον Ροναγί και ότι “η γενική κατάστασή του ήταν καλή”. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει καθώς ο 37χρονος κρατούμενος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από τη σύλληψή του, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τη Δευτέρα (14/11), το πρακτορείο της ιρανικής Δικαστικής Αρχής είχε μεταδώσει ότι “η απόφαση να διακομισθεί σε νοσοκομείο εκτός της φυλακής ελήφθη, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιδείνωση της κλινικής του κατάστασης και να λάβει επιπρόσθετη θεραπεία”.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τον Ροναγί. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι “τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση πολιτικών κρατουμένων, όπως ο Ροναγί, πρέπει να σταματήσουν”.

Ο Χοσεΐν Ροναγί εργάστηκε ως συνεργάτης αρκετών ξένων εφημερίδων, κυρίως της Wall Street Journal και συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου, αφού επέκρινε την καταστολή των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου

Ο 37χρονος ακτιβιστής, που υποφέρει από προβλήματα στα νεφρά άρχισε απεργία πείνας αμέσως μετά την σύλληψή του στις 24 Σεπτεμβρίου, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα