Ιράν: Ο εμπλουτισμός ουρανίου συνεχίζεται βάσει νόμου

Ιράν: Ο εμπλουτισμός ουρανίου συνεχίζεται βάσει νόμου
Σταθμός πυρηνικής ενέργειας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός ουρανίου από την Τεχεράνη, ξεκαθάρισε Ιρανός αξιωματούχος, ύστερα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού εμπλουτισμού, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

“Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν συνεχίζεται βάσει νόμου πλαισίου του κοινοβουλίου της χώρας”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχαμάντ Εσλαμί, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την επιβράδυνση του εμπλουτισμού του 60% από την Τεχεράνη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι το Ιράν επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύει ουράνιο εμπλουτισμένο κοντά στα επίπεδα, που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου και ότι αραίωσε μέρος των αποθεμάτων του, κινήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άμβλυνση των εντάσεων με τις ΗΠΑ και στην αναζωογόνηση των ευρύτερων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνεται ότι το 2020 το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο που έθετε η συμφωνία του 2015 με διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν οι άλλες πλευρές δεν τηρούν πλήρως τη συμφωνία.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία αυτή, το 2018, και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσινγκτον κυρώσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς που ορίζονταν για το πυρηνικό της πρόγραμμα από την συμφωνία.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το Ιράν, το οποίο βάσει της πυρηνικής συμφωνίας θα μπορούσε να εμπλουτίσει ουράνιο μόνο σε ποσοστό 3,67%, άρχισε να το εμπλουτίζει σε καθαρότητα 60% το 2021, μια κίνηση που φέρνει το σχάσιμο υλικό πιο κοντά στα επίπεδα που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη βόμβας. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα