Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μαθήτρια

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μαθήτρια
twitter

Η 15χρονη Asra Panahi ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο γυμνάσιο θηλέων Shahed στο Αρνταμπίλ. 23 παιδιά έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε στο βορειοδυτικό Ιράν την περασμένη εβδομάδα, αφού ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σχολείο της, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Asra Panahi ήταν μία από τις πολλές μαθήτριες που τραυματίστηκαν στο περιστατικό στο Αρνταμπίλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδικάτων Εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν έναν ύμνο που εξυμνούσε τον ανώτατο ηγέτη.

Για μια ακόμη φορά, οι αξιωματούχοι απέρριψαν τις κατηγορίες σε βάρος τους και στη συνέχεια η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Asra είχε πρόβλημα με την καρδιά της.

Πολλές έφηβες φέρονται να έχουν σκοτωθεί από τότε που αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σάρωσαν το Ιράν πριν από ένα μήνα. Ακτιβιστές και συγγενείς έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις ασφαλείας για τους θανάτους τους – κάτι που οι αρχές αρνούνται συστηματικά.

Η εξέγερση ξέσπασε μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου, για παραβίαση των αυστηρών κανόνων του Ιράν που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν στα σχολεία

Πριν από δύο εβδομάδες, οι μαθήτριες άρχισαν να διαδηλώνουν στις τάξεις, στις παιδικές χαρές και στους δρόμους, σε μια πρωτοφανή εκδήλωση υποστήριξης για τις διαμαρτυρίες – στις οποίες ηγούνται γυναίκες – κατά του νόμου για το χιτζάμπ και του θρησκευτικού κατεστημένου.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τις έδειχναν να ανεμίζουν τις μαντίλες τους στον αέρα, να έρχονται αντιμέτωπες με άνδρες αξιωματούχους και να φωνάζουν συνθήματα όπως “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία” και “Θάνατος στον δικτάτορα” – μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ ορισμένοι έχουν επίσης κινηματογραφηθεί να σκίζουν φωτογραφίες του.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών του Αρνταμπίλ, που αναρτήθηκε από το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδικάτων Εκπαιδευτικών στο Telegram, κατηγορούνται οι αρχές ότι ανάγκασαν παράνομα τα κορίτσια του Γυμνασίου Shahed στο Αρνταμπίλ να συμμετάσχουν σε φιλοκυβερνητική εκδήλωση την Τετάρτη, κατά την οποία διατάχθηκαν να ερμηνεύσουν έναν ύμνο που υμνεί τον ανώτατο ηγέτη.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ορισμένοι μαθητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα άνδρες και γυναίκες του προσωπικού ασφαλείας με πολιτικά να επιτεθούν και να χτυπήσουν πολλούς από αυτούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αργότερα, μόλις οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, έκαναν έφοδο στο σχολείο και χτύπησαν ξανά κάποιους από τους μαθητές, αναφέρει. Επτά μαθητές τραυματίστηκαν και 10 συνελήφθησαν.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Asra Panahi ήταν μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν και ότι πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Οργή μετά τον θάνατο της Asra Panahi – Νέες διαδηλώσεις

Ο θάνατός της έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της Αρνταμπίλ από το Σάββατο. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα πλήθος να φωνάζει “Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία” και τις δυνάμεις ασφαλείας να συγκρούονται με διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες.

Η κρατική τηλεόραση επικαλέστηκε τον θείο της Asra, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είχε υποκείμενα καρδιακά προβλήματα και ότι η αιτία του θανάτου της ήταν καρδιακή ανακοπή.

Οι συγγενείς δύο άλλων έφηβων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών – της Νίκα Σακαραμί και της Σαρίνα Εσμαϊλζαντέχ – έδωσαν παρόμοιες συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση, επαναλαμβάνοντας την επίσημη αφήγηση ότι δεν ευθύνονται οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο βουλευτής του Αρνταμπίλ, Καζέμ Μουσάβι, δήλωσε εν τω μεταξύ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Didban Iran ότι η Asra έβαλε τέλος στη ζωή της καταπίνοντας χάπια.

Ο συνταξιούχος Ιρανός αστέρας του ποδοσφαίρου Αλί Νταέι, ο οποίος γεννήθηκε στο Αρνταμπίλ και έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις, απέρριψε και τους δύο ισχυρισμούς σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram και προκάλεσε τις αρχές να πουν την αλήθεια. “Η ιστορία έχει αποδείξει ποιοι είναι οι ψεύτες”, έγραψε.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την “αμείωτη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών, καθώς και για αναφορές αυθαίρετων συλλήψεων και για τη δολοφονία και κράτηση παιδιών”.

“Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έως και 23 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πολλά άλλα έχουν τραυματιστεί σε τουλάχιστον επτά επαρχίες από πραγματικά πυρομαχικά, μεταλλικά σφαιρίδια από κοντινή απόσταση και θανατηφόρους ξυλοδαρμούς”, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Ravina Shamdasani.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές σε πολλά σχολεία και συνέλαβαν παιδιά, ενώ ορισμένοι διευθυντές συνελήφθησαν επειδή δεν συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας του Ιράν επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός παιδιών είχε σταλεί σε “ψυχολογικά κέντρα” αφού συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα