Ιράν: Οι Φρουροί της Επαναστάσης υπόσχονται να “απαντήσουν”, μετά τις απειλές Τραμπ
Διαβάζεται σε 3'
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει τη στήριξη των Χούθι, ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης λέει ότι η ομάδα είναι “ο εκπρόσωπος των Υεμενιτών” και λαμβάνει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα από την Τεχεράνη.
- 16 Μαρτίου 2025 16:19
Το Ιράν αρνήθηκε εκ νέου οποιαδήποτε εμπλοκή στην υποστήριξη των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον τους, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άνθρωποι και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τεχεράνη θα θεωρηθεί “πλήρως υπεύθυνη” για τις επιθέσεις τους.
Εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Χούθι, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να έχει κατασχέσει εξαρτήματα πυραύλων ιρανικής κατασκευής και άλλα όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, προορίζονταν για την οργάνωση που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και το βόρειο τμήμα της χώρας.
“Ο χρόνος σας τελείωσε, και οι επιθέσεις σας πρέπει να σταματήσουν από σήμερα. Αν δεν σταματήσουν, η κόλαση θα πέσει πάνω σας όπως δεν έχετε ξαναδεί ποτέ!“, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.
Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διέψευσε την εμπλοκή της Τεχεράνης στις επιθέσεις των Χούθι και απέρριψε τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι “το Ιράν δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά αν απειληθεί, θα δώσει την κατάλληλη, αποφασιστική και καταλυτική απάντηση. [Το Ιράν] δεν παίζει κανέναν ρόλο στον καθορισμό των εθνικών ή επιχειρησιακών πολιτικών” των συμμαχικών του ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή”.
Με τη σειρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, με ανάρτησή του στο X, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον “δεν μπορεί να υπαγορεύσει” την εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης.
Ο διοικητής αποκάλεσε τους Χούθι “εκπροσώπους των Υεμενιτών”, προσθέτοντας ότι η ομάδα λαμβάνει ανεξάρτητα τις “στρατηγικές και επιχειρησιακές αποφάσεις” της.
Οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις τους σε ισραηλινά πλοία που πλέουν ανοιχτά της Υεμένης, ως απάντηση στον νέο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί νέες επιθέσεις των Χούθι.
Οι αντάρτες είχαν στοχεύσει περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία με πυραύλους και drones, βυθίζοντας δύο και σκοτώνοντας τέσσερις ναυτικούς, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών πλοίων από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στη Γάζα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει στο παρελθόν επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη, όμως η επιχείρηση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα κατά των Χούθι υπό τη δεύτερη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα εδάφους στην εμπόλεμη Υεμένη, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά, προειδοποίησαν ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν χθες το βράδυ “δεν θα μείνουν αναπάντητες”.
“Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να απαντήσουν στην κλιμάκωση με κλιμάκωση“, προειδοποιεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί “ξένη τρομοκρατική οργάνωση” από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Χούθι, τα πλήγματα είχαν στόχο την Σαναά, όπως και την επαρχία Σαάντα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και την πόλη Ρανταά, στην επαρχία Αλ Μπάιντα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.