Ιράν: Ράπερ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο γιατί υποστήριξε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράν: Ράπερ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο γιατί υποστήριξε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Ο Ιρανός ράπερ, Τουμάτζ Σαλεχί Caption/Youtube

Ο Ιρανός ράπερ, Τουμάτζ Σαλεχί, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο επειδή υποστήριξε δημόσια τις αντικυβερνητικές δηλώσεις που σαρώνουν το Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ιρανός ράπερ, που συνελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, όπως επιβεβαίωσαν οι δικαστικές αρχές του Ιράν.

Συγγενείς του ράπερ, Τουμάτζ Σαλεχί, ανέφεραν ότι ξεκίνησε η δίκη του, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Σαλεχί κατηγορείται ως «εχθρός του Θεού» και για «διαφθορά επί της γης», αδικήματα που τιμωρούνται με θανατική ποινή.

“Η δίκη δεν έχει γίνει ακόμη, όμως συντάχθηκε το κατηγορητήριο και εστάλη στα δικαστήρια του Ισπαχάν”, ανέφερε ο Ασαντολάχ Τζαφαρί, ο επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan Online που ασχολείται με δικαστικά θέματα.

“Κατηγορείται για διαφθορά επί της γης, επειδή διέδιδε ψεύδη στο διαδίκτυο και ασκούσε προπαγάνδα εναντίον του συστήματος και επειδή συγκρότησε και διεύθυνε παράνομες οργανώσεις, με σκοπό να διαταράξει την ασφάλεια, συνεργαζόμενος με μια κυβέρνηση εχθρική προς το Ιράν, Κατηγορήθηκε ακόμα ότι υποκίνησε και διέπραξε πράξεις βίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις 2 Νοεμβρίου το επίσημο πρακτορείο Irna μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο λέγεται ότι εμφανίζεται ο Σαλεχί με δεμένα τα μάτια, να δηλώνει ότι «διέπραξε ένα σφάλμα». Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια «ομολογία που αποσπάστηκε δια της βίας».

Πριν από τη σύλληψή του, ο ράπερ επέκρινε την ιρανική κυβέρνηση, δηλώνοντας στην καναδική τηλεόραση CBC, “Έχετε να κάνετε με μια μαφία, έτοιμη να σκοτώσει όλο το έθνος μας ώστε να διατηρήσει την εξουσία, τα χρήματα και τα όπλα της”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιρανού ράπερ εδώ:

Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 6 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και σε περισσότερους από 2.000 έχουν ασκηθεί διώξεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ιράν και μαντίλα: Μια σύντομη ιστορία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα