Ιράν: Τι αποκαλύπτει Τούρκος υπουργός για τη μοιραία πτήση

Διαβάζεται σε 6'
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος Associated Press

Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν για τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και άλλους αξιωματούχους. Το σύστημα εντοπισμού σήματος, το ελικόπτερο και οι καιρικές συνθήκες.

Έρευνα για τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών διέταξε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Μοχαμάντ Μπαγερί, λίγες ώρες αφότου ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής τα πτώματα των αξιωματούχων.

Σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, στα ιρανικά Μέσα γίνεται λόγος για «κακές καιρικές συνθήκες» που επικρατούσαν στην περιοχή τη στιγμή της συντριβής, ενώ δεν υπήρξε κάποια νύξη ότι πίσω από το περιστατικό υπάρχει εγκληματική ενέργεια.

Επίσης, δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια από την Τεχεράνη ισραηλινής εμπλοκής που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, ενημερώνουν ότι η χώρα δεν έχει εμπλοκή στον θάνατο του Ιρανού προέδρου.

Στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής συμμετέχει η Τουρκία, η οποία έστειλε drones από την πρώτη στιγμή προκειμένου να εντοπίσουν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Το Βράδυ της Δευτέρας, μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Abdulkadir Uraloglu προέβη σε δηλώσεις για το δυστύχημα, υποστηρίζοντας ότι το μοιραίο ελικόπτερο «δεν είχε ενεργοποιημένο το σύστημα εντοπισμού σήματος ή δεν διέθετε τέτοιο σύστημα».

Σημειωτέον πως, η Τουρκία φιλοξενεί ένα κέντρο συντονισμού έρευνας για αεροπορικά ατυχήματα και το Ιράν εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης του. «Ελέγξαμε για σήμα από το ελικόπτερο, αλλά δυστυχώς πιθανότατα το εν λόγω σύστημα ήταν απενεργοποιημένο ή το ελικόπτερο δεν το διέθετε καν» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στο BBC ότι έλαβαν ένα τηλεφώνημα από το Ιράν το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό του σήματος. «Ελέγξαμε για το σήμα, όπως κάνουμε πάντα όταν μας ζητείται, αλλά δεν υπήρξε εντοπισμός του».

Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε αν το ελικόπτερο δεν ήταν εξοπλισμένο με το σύστημα επειδή δεν διέθετε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ή αν είχε απενεργοποιηθεί. «Όλα τα είδη αεροσκαφών, ειδικά αυτά που μεταφέρουν κρατικούς αξιωματούχους, θα έπρεπε να διαθέτουν το εν λόγω σύστημα» είπε.

Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών ήταν ένα Bell 212. Δεν είναι σαφές πόσο παλιό ήταν, ωστόσο είναι γνωστό ότι το μοντέλο αναπτύχθηκε για τον καναδικό στρατό τη δεκαετία του 1960.

Το ναυτικό και η πολεμική αεροπορία του Ιράν διαθέτουν συνολικά δέκα, σύμφωνα με τον κατάλογο World Air Forces 2024 της FlightGlobal, ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσα έχουν διατεθεί στην ιρανική κυβέρνηση.

Η πιο πρόσφατη συντριβή ενός Bell 212, δε, καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η στιγμή που οι Ιρανοί διασώστες εντόπισαν το ελικόπτερο του Ραϊσί

Βίντεο που διακινείται σε ιρανικά κανάλια του Telegram αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους διασώστες να προσεγγίζουν στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ραϊσί. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στο σημείο βρίσκονται απλωμένα σε μεγάλη ακτίνα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή

Αν και η αιτία της συντριβής που σκότωσε τον πρόεδρο Ραΐσι και επτά ακόμη άτομα παραμένει ασαφής, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το ελικόπτερο «αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ομίχλης στην περιοχή».

Τι γνωρίζουμε, όμως, για τον καιρό;

Στις 18 Μαΐου, ο τοπικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός που καλύπτει την επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν προέβλεψε βροχή στην περιοχή την επόμενη ημέρα.

Το πρωί της συντριβής, η ναυαρχίδα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Network One TV και το ειδησεογραφικό κανάλι IRINN προέβλεπαν έντονες βροχοπτώσεις. Επίσης, εκείνο το πρωινό, το αεροδρόμιο του Ταμπρίζ, 75 χλμ. από το σημείο της συντριβής, εξέδωσε πρόγνωση που έκανε λόγο για σύννεφα σε ύψος 1.067 μέτρων πάνω από το έδαφος.

Ο παρουσιαστής καιρού του BBC Simon King, που συνήθιζε να ενημερώνει τα πληρώματα της RAF πριν από τις αποστολές στη Μέση Ανατολή, λέει πως «ήταν σαφώς μια μέρα με άσχημο καιρό, οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα σύννεφα θα ήταν σε επίπεδο που θα κάλυπτε τα βουνά, θα υπήρχε ομίχλη στους λόφους, οπότε θα υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν».

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

«Στη συνεδρίαση του υπουργικού μας συμβουλίου αποφασίσαμε να κηρύξουμε μονοήμερο εθνικό πένθος στη χώρα μας για να μοιραστούμε τον βαθύ πόνο που βιώνει ο ιρανικός λαός», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος.

«Λυπούμαστε βαθιά για τον θάνατο του αδελφού μου Εμπραχίμ Ραϊσί, προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και των μελών της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε. Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους, μεταφέρω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον αδελφό ιρανικό λαό και την κυβέρνησή του», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ασκούντα καθήκοντα προέδρου του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ παράλληλα συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

«Το Ιράν είναι ο άμεσος γείτονάς μας και ο ιρανικός λαός είναι αδελφός μας. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία εδώ και αιώνες και εργαζόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον με ειρήνη. Έχουμε πολυδιάστατη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα, από το εμπόριο μέχρι την ενέργεια, από τις μεταφορές μέχρι τον τουρισμό, από την ασφάλεια μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη στάση της Τεχεράνης επισήμανε: «Πάντα εκτιμούσαμε την ισχυρή υποστήριξη του Ιράν στην Παλαιστινιακή υπόθεση. Βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με το Ιράν ήδη από τη “Διαδικασία της Αστάνας” για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας».

Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όσα επιτάσσει η καλή γειτονία, μη συμμετέχοντας στις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος του Ιράν. «Φιλοξενήσαμε τον αείμνηστο πρόεδρο του Ιράν στην Άγκυρα στις 24 Ιανουαρίου και προωθήσαμε τις σχέσεις μας με 10 νέες συμφωνίες που υπογράψαμε τότε. Η Τουρκία έχει παράσχει ειλικρινή υποστήριξη στους Ιρανούς αδελφούς της στις πιο δύσκολες στιγμές τους», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα