Ιράν: Το Ισραήλ διέπραξε ένα “στρατηγικό λάθος” που “θα του κοστίσει ακριβά”

Διαβάζεται σε 3'
Μαχητές της Χεζμπολάχ
Μαχητές της Χεζμπολάχ (AP Photo/Hussein Malla)

Νέες απειλές κατά του Ισραήλ από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, καθώς κορυφώνεται η αγωνία για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ διέπραξε ένα «στρατηγικό λάθος» που «θα του κοστίσει ακριβά» με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πράξη που διέπραξαν οι σιωνιστές στην Τεχεράνη είναι ένα στρατηγικό λάθος και θα τους κοστίσει ακριβά» δήλωσε ο Αλί Μπαγκερί μιλώντας στη Τζέντα, την επομένη της έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στην περιοχή, κρίνοντας ότι το εβραϊκό κράτος «δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη» να πολεμήσει το Ιράν.

Ιρανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τις απειλές για αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια στις 31 Ιουλίου. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την δολοφονία του.

Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών ή εκπροσώπων τους από τα 57 μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας κατέληξε στην έκδοση ενός ανακοινωθέντος στο οποίο το Ισραήλ θεωρείται «απόλυτα υπεύθυνο» για την «ειδεχθή» δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Η ένταση στην περιοχή ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολάχ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, και η Ισλαμική Δημοκρατία έχουν ορκιστεί εκδίκηση, διαμηνύοντας στο Ισραήλ πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Το Ισραήλ περιμένει ότι η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει πριν από το Ιράν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, και όχι το Ιράν, θα είναι εκείνη που θα εξαπολύσει πρώτη μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Μία από τις πηγές που είναι προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ότι η Χεζμπολάχ κινείται ταχύτερα από το Ιράν στον σχεδιασμό της.

Το Ιράν, από την πλευρά του, φαίνεται ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει, ανέφεραν αξιωματούχοι στο CNN. Στέλεχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι το Ιράν είχε κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες τις προετοιμασίες που θα περίμεναν να δουν οι ΗΠΑ πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ.

Κατά τις πηγές που επικαλείται το CNN, δεδομένης της εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δράσει χωρίς καμία προειδοποίηση.

Επί του παρόντος, δε, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιχειρούν να συντονίσουν μια πιθανή επίθεση. Κατά τις πηγές του CNN, το Ιράν και η Χεζμπολάχ ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι ως προς το πώς ακριβώς θα κινηθούν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα