Ιράν: Τουλάχιστον 30 νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο άνθρακα στο Νότιο Χορασάν

Διαβάζεται σε 2'
Ορυχείο
Ορυχείο ISTOCK

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διαρροή μεθανίου που προκάλεσε έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στo Ιράν. Αγνοούνται άλλοι 24 ανθρακωρύχοι.

Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και 17 οι τραυματίες από έκρηξη αερίου που έγινε σ’ ένα ορυχείο άνθρακα στην επαρχία του Νοτίου Χορασάν στο Ιράν, ενώ αγνοούνται άλλοι 24 ανθρακωρύχοι.

Έκρηξη μεθανίου προκλήθηκε σε δύο σήραγγες του ορυχείου που διαχειρίζεται η εταιρία Madanjoo company, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Στις σήραγγες εργάζονταν 69 ανθρακωρύχοι την ώρα που έγινε η έκρηξη.

Δεκαεπτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ αγνοούνται άλλοι 24 ανθρακωρύχοι”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν επικαλούμενη τον επικεφαλής της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η έκρηξη έγινε χθες στις 21:00 το βράδυ τοπική ώρα, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν.

Ο συνολικός αριθμός εργατών που βρίσκονταν στα μπλοκ τη στιγμή της έκρηξης ήταν 69.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στις 9 μ.μ.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος προετοιμάζεται για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι έδωσε εντολή να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στήριξη των οικογενειών τους. “Μίλησα με υπουργούς και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την αντιμετώπιση της κατάστασης”, διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικές δηλώσεις του. Επίσης, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Το Ιράν, εκτός από πετρελαιοπαραγωγός χώρα, είναι πλούσιο και σε ποικιλία ορυκτών, Whashington Post. Ετησίως καταναλώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, αλλά εξορύσσει μόνο 1,8 εκατομμύρια τόνους από τα ορυχεία του. Η υπόλοιπη ποσότητα εισάγεται, με σημαντικό μέρος να καταναλώνεται στα χαλυβουργεία της χώρας.

Αυτό δεν είναι το πρώτο δυστύχημα που πλήττει τη μεταλλευτική βιομηχανία του Ιράν. Το 2013, 11 εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στα ορυχεία, ενώ το 2009, 20 εργάτες σκοτώθηκαν σε αρκετά περιστατικά. Το 2017, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρώπους.

Η έλλειψη αυστηρών προτύπων ασφαλείας και οι ανεπαρκείς υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις μεταλλευτικές περιοχές συχνά θεωρούνται υπεύθυνες για τους θανάτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα