Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ εντός 48 ωρών αναμένουν οι ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 3'
Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ εντός 48 ωρών αναμένουν οι ΗΠΑ
Associated Press

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για την επικείμενη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Όσα φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ο Μπλίνκεν.

Με κομμένη την ανάσα αναμένουν άπαντες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ενδεχόμενη απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του στις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και του διοικητή της Χεζμπολάχ, που ενδέχεται να φέρει μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές που ενημερώθηκαν για την κλήση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν φέρεται να είπε ότι η άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη για να περιορίσει την επίθεσή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της σχεδιαζόμενης ιρανικής επίθεσης, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.

Μια πηγή που συμμετείχε στην κλήση, επισημαίνει το Axios, μετέφερε ότι ο Μπλίνκεν ακούστηκε απογοητευμένος όταν ενημέρωσε τους υπουργούς για τις πρόσφατες συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με τη συμφωνία για την ομηρία στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δήλωσε πως η κυβέρνηση αισθανόταν ότι ήταν «κοντά σε μια σημαντική συμφωνία» πριν από τη δολοφονία στην Τεχεράνη. Τώρα μια συμφωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Ακλόνητη υποστήριξη» στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επαναβεβαίωσε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και την υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις «κινήσεις» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων -η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή-, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο Οστιν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα