Ιρανός δημοσιογράφος πήγε αποστολή στη Σουηδία και ζήτησε άδεια παραμονής
Κατάφερε να ξεφύγει από τους 48 σωματοφύλακες του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών και κατέφυγε στο σουηδικό Γραφείο Μετανάστευσης.
- 28 Αυγούστου 2019 07:14
Ένας Ιρανός δημοσιογράφος, που κάλυπτε δημοσιογραφικά τη διπλωματική περιοδεία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις σκανδιναβικές χώρες, εγκατέλειψε την ομάδα των Ιρανών εκπροσώπων όταν αυτή βρισκόταν στην Σουηδία και υπέβαλε αίτηση για άδεια παραμονής εκεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι σουηδικές αρχές.
Το σουηδικό Γραφείο Μετανάστευσης επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έλαβε αίτημα για χορήγηση «άδειας παραμονής (…) στις 21 Αυγούστου 2019» από τον Αμίρ Τοχίντ Φάζελ, δημοσιογράφο, πολιτικό συντάκτη για το υπερ- συντηρητικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Moj.
Η σουηδική υπηρεσία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Φάζελ ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Ζαρίφ στο ταξίδι του στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Νορβηγία μεταξύ άλλων χωρών.
Στις 20 Αυγούστου «όταν βρισκόμουν στη Σουηδία, ένας από τους συναδέρφους μου στην Τεχεράνη επικοινώνησε μαζί μου στο διαδίκτυο και μου είπε πως ‘τέσσερις αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, ήρθαν στο πρακτορείο ειδήσεων με ένα ένταλμα σύλληψης σου’», είπε ο Φάζελ σε συνέντευξή του στον σουηδική τηλεοπτικό σταθμό SVT.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόσφατα είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο ονομάτων Ιρανών αξιωματούχων που φέρεται να κατέχουν διπλή υπηκοότητα σε χώρες τις οποίες η ιρανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εχθρικά κράτη». Το Ιράν δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα και αρνείται να παράσχει προξενική βοήθεια σε Ιρανούς με διπλή υπηκοότητα.
«Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι θα υποβάλει μήνυση», δήλωσε ο Ιρανός δημοσιογράφος στο SVT.
Την επόμενη μέρα μετά την ειδοποίηση από τον συνάδερφό του, ενώ ο Φάζελ βρισκόταν στην Σουηδία, κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα υπόλοιπα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας.
«Ήταν πολύ δύσκολο εξαιτίας των 48 σωματοφυλάκων που ήταν εκεί για την ασφάλεια του κυρίου Ζαρίφ και οι οποίοι παρακολουθούν τους δημοσιογράφους», τόνισε, αρνούμενος να αναφερθεί στις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις.
Το Ιράν βρίσκεται στην 170η θέση στην κατάταξη των 180 χωρών στην παγκόσμια λίστα που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει συλλάβει και φυλακίσει Ιρανούς με διπλή υπηκοότητα, γεγονός που δυτικές κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει ως μια αδίστακτη πολιτική τακτική για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.