Iron Dome: Το αντιπυραυλικό “τείχος” του Ισραήλ – Πώς λειτουργεί και πόσο κοστίζει

Διαβάζεται σε 3'
Αναχαίτιση drone
Αναχαίτιση drone ΑΠΕ-ΜΠΕ

H επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έφερε πάλι στο προσκήνιο το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome. Πότε αποκτήθηκε από το Ισραήλ, πώς λειτουργεί και πόσο κοστίζει

Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, Iron Dome, μετά τη συντονισμένη στρατιωτική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ να ανακόπτει την πορεία των ιρανικών drones και πυραύλων προς τις ισραηλινές πόλεις. Τι είναι όμως το Iron Dome και πώς λειτουργεί;

Πώς λειτουργεί το “Iron Dome”;

Το Iron Dome, που το Ισραήλ άρχισε να αναπτύσσει το 2011, αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους. Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και έτσι άλλωστε πρέπει να είναι, επειδή ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν.

Το τρίτο στοιχείο είναι οι εκτοξευτές πυραύλων. Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις πύραυλοι ανά σύστημα, ο καθένας με χωρητικότητα για 20 ρουκέτες. Ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο πύραυλος- αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται κοντά του, καταστρέφοντάς το. Ωστόσο, τα συντρίμμια που πέφτουν μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημίες.

Τα συστήματα είναι κινητά και μπορούν να μετεγκατασταθούν. Δέκα από αυτά χρησιμοποιούνται προς το παρόν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία Rafael Defense Systems, μια μόνο μπαταρία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς, 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κι άλλα συστήματα για να προστατευθεί. Το «Iron Dome» στοχεύει σε πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Πόσο επιτυχημένο είναι το σύστημα;

Ο κατασκευαστής δηλώνει ποσοστό επιτυχίας 90 τοις εκατό. Ο επικεφαλής του ισραηλινού οργανισμού πυραυλικής άμυνας, Μοσέ Πάτελ, είχε δηλώσει το 2021 στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ο “σιδερένιος θόλος” είχε αναχαιτίσει πάνω από 2.400 ρουκέτες, τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Η εταιρεία όπλων Rafael μιλά για πολλές χλιάδες επιτυχημένες εκτοξεύσεις. «Οποιοσδήποτε πύραυλος που αναχαιτίστηκε θα έπληττε μια κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας ενδεχομένως σοβαρές ζημιές και θύματα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, κάθε αποτροπή κοστίζει περίπου 66.000 ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μόνο ρουκέτες που θα έπλητταν μια κατοικημένη περιοχή θα πρέπει να εξουδετερώνονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν οικονομικά την ανάπτυξη του συστήματος. Εν τω μεταξύ, οι ίδιες οι ΗΠΑ αγόρασαν δύο από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα