ΗΠΑ-Ιαπωνία: Ποιος έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς;
Διαβάζεται σε 5'
“Μεγάλη πρόοδο” στις συνομιλίες με την Ιαπωνία για τους δασμούς βλέπει ο Τραμπ, υπομονή συνιστά το Τόκιο.
- 17 Απριλίου 2025 07:30
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για τους αμερικανικούς επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς και για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις δεν πρόκειται να είναι «εύκολες», αναγνώρισε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα, μετά την πρώτη ημέρα επαφών απεσταλμένου της κυβέρνησής του στην Ουάσιγκτον, χωρίς απτή πρόοδο.
«Ασφαλώς οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν δεν θα είναι εύκολες (…) Αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων έβαλε τις βάσεις για τους επόμενους», δήλωσε μετά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Σχεδιάζω να συναντηθώ προσωπικά με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε πιο πρόσφορη στιγμή», πρόσθεσε.
Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο χθεςΤετάρτη για «μεγάλη πρόοδο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ιαπωνίας. «Μεγάλη τιμή που μόλις συνάντησα την ιαπωνική αντιπροσωπεία για το εμπόριο. Μεγάλη πρόοδος!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ιδίως ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικής αναζωογόνησης Ριόσεϊ Ακαζάουα, ο οποίος συναντήθηκε μόνο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και με τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε νωρίτερα χθες πως επρόκειτο να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία.
«Η Ιαπωνία έρχεται σήμερα για να διαπραγματευτεί για τους δασμούς, το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης (σ.σ. των ΗΠΑ στην Ιαπωνία) και την ‘εμπορική δικαιοσύνη’. Θα συμμετάσχω στη συνάντηση», είχε πει χρακτηριστικά.
Η παρουσία του κ. Τραμπ στις συνομιλίες αυτές δείχνει πόση σημασία δίνει στις διμερείς διαπραγματεύσεις, με φόντο τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε, αποφασίζοντας πελώριες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών στα προϊόντα πολλών χωρών.
Οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία με την Ιαπωνία “εντός 90 ημερών”
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σκοπό να κλειστεί νέα συμφωνία για το εμπόριο με την Ιαπωνία πριν από την παρέλευση της προθεσμίας για την εφαρμογή των πελώριων «ανταποδοτικών» τελωνειακών δασμών, ανέφερε χθες ο Ριόσεϊ Ακαζάουα, μετά τις πρώτες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.
«Κατανοώ ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχει κλειστεί συμφωνία μέσα στις 90 ημέρες. Από την πλευρά μας, επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρόκειται για διαπραγμάτευση με δυο μέρη, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη των συνομιλιών», σημείωσε ο κ. Ακαζάουα.
Αφοσιωμένος σύμμαχος της Ουάσιγκτον για δεκαετίες και κυριότερη πηγή ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, η Ιαπωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη, όπως και οι άλλες χώρες, με αμερικανικούς επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Απειλείται εξάλλου να υποστεί «ανταποδοτικούς» επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα της που εξάγονται στις ΗΠΑ, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα για 90 ημέρες όλους του επιπλέον δασμούς, πλην αυτών που έχουν στο στόχαστρο την Κίνα. Εφαρμόζεται ωστόσο δασμός «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα εισαγόμενα είδη.
Το “πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης”
Σύμφωνα με το Reuters, o Σκοτ Μπέσεντ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν το “πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης”, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον έχει αναφέρει πως περισσότερες από 75 χώρες έχουν ζητήσει συνομιλίες από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς σε δεκάδες χώρες – τόσο φίλιες όσο και αντίπαλες – νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Συνδέοντας το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο με το κόστος της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, κρίσιμη για το Τόκιο έναντι της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ ενέτεινε την πίεση στην ιαπωνική πλευρά πριν καν αρχίσουν συνομιλίες.
Προτού ταξιδέψει για τις ΗΠΑ, ο Ριόσεϊ Ακαζάουα δήλωσε πως ελπίζει να «οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης και να διεξαχθούν καλές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία επικερδή εταιρική σχέση». Η επίσκεψή του αναμένεται να διαρκέσει ως αύριο Παρασκευή.
Ο “διαπραγματευτικός άσος” των επενδύσεων
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τραμπ επέκρινε την Ιαπωνία για αυτό που χαρακτήρισε ως 700% δασμό στο ρύζι, έναν αριθμό που το Τόκιο αμφισβητεί, ενώ οι δασμοί στα αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα οδυνηροί για την Ιαπωνία, καθώς αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των αποστολών της προς τις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Πριν από τις συνομιλίες, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε χθες πως μεταφέρει στις ΗΠΑ την παραγωγή του υβριδικού μοντέλου Civic.
Η Ιαπωνία ελπίζει ότι οι δεσμεύσεις για αύξηση των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν να πειστεί η Ουάσιγκτον ότι οι σύμμαχοι μπορούν να επιτύχουν μια “win-win” συμφωνία, χωρίς δασμούς.
Μία πιθανή ιαπωνική επένδυση σε ένα έργο φυσικού αερίου δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλάσκα θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, έχει δηλώσει προηγουμένως ο Μπέσεντ.
Μετά την Ιαπωνία, αναμένεται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα και με την Ινδονησία στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες, για να συζητηθούν πιθανές συμβιβαστικές λύσεις ως προς το εμπόριο.