Ισπανία: “Μπαλάκι” οι ευθύνες για τις πλημμύρες – Πολιτική κρίση μετά την καταστροφή

Διαβάζεται σε 4'
Πλημμύρες στην Βαλένθια
Πλημμύρες στην Βαλένθια AP Manu Fernandez

Οργή πολιτών για τα μειωμένα αντανακλαστικά και τα λάθη στην πολιτική διαχείριση των πλημμυρών. Μαζόν και Σάντσεθ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είχε την ευθύνη.

Οργή επικρατεί στην Ισπανία για την πολιτική διαχείριση των φονικών πλημμυρών που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους.

Οι πολίτες επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση των προειδοποιητικών μηνυμάτων και τα μειωμένα αντανακλαστικά των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προειδοποίησε εγκαίρως τους κατοίκους ούτε έστειλε άμεσα διασώστες, με το κυβερνών κόμμα να δηλώνει με τη σειρά του ότι οι περιφερειακές αρχές ήταν υπεύθυνες για την πολιτική προστασία.

Σημειώνεται πως σε περιπτώσεις καταστροφών, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης μπορεί να αναλάβει εκτάκτως τα ηνία της κρίσης, παίρνοντας την εξουσία από τις περιφερειακές αρχές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε από την ισπανική κυβέρνηση αφού η περιφέρεια της Βαλένθια δεν εξουσιοδότησε την παραλαβή έκτακτης βοήθειας από τη Μαδρίτη μέχρι το Σάββατο.

Η οργισμένη αντίδραση των πολιτών κορυφώθηκε την Κυριακής (3/11) όταν κάτοικοι του Πάιπορτα πέταξαν λάσπη στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον βασιλιά Φελίπε και τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια που επισκέφθηκαν τους πληγέντες φωνάζοντας “δολοφόνοι“.

Οι αντιδράσεις ήταν πρωτοφανείς συγκριτικά με προηγούμενες καταστροφές, λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, της αβεβαιότητας για τους αγνοουμένους, της κριτικής για τις καθυστερημένες προειδοποιήσεις και για τη διαχείριση της κρίσης, εν ολίγοις για την απελπισία των κατοίκων, αναφέρει η El Pais.

Ανώτερος αξιωματούχος της ασφάλειας αναφερόμενος στην επίσκεψη έκανε λόγο για «λάθος», ενώ άλλη πηγή εκτίμησε ότι αυτό που συνέβη ήταν «προβλέψιμο».

Την κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό κάλεσε για κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης και τόνισε ότι «οι εκφράσεις βίας» που έλαβαν χώρα την Κυριακή δεν τον εκπροσωπούν και τις έχει απορρίψει, «ανεξάρτητα από το σε ποιον απευθύνονται». Σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για το Λαϊκό Κόμμα ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, «σημασία έχει ο ισπανικός λαός και οι συμπατριώτες μας στη Βαλένθια. Δεν θα επικρίνω την κυβέρνηση, αλλά αν αυτό δεν είναι εθνική έκτακτη ανάγκη, τι είναι;».

Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, έδωσε εξηγήσεις μόλις σήμερα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το φονικό χτύπημα της κακοκαιρίας, για τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στην διαχείριση. Ο Μαζόν κατηγόρησε την Υδρολογική Συνομοσπονδία (CHJ) για την καθυστέρηση των προειδοποιήσεων, αλλά η CHJ αντέτεινε ότι δεν εκδίδει δημόσιες προειδοποιήσεις και ότι η ευθύνη ανήκει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Βαλένθια.

Γιατί καθυστέρησε η στρατιωτική βοήθεια

Εξηγήσεις έδωσε και ο γενικός αρχηγός της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης (UME), Χαβιέρ Μάρκος, για την καθυστέρηση της άφιξη στρατιωτικής βοήθειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επέρριψε τις ευθύνες εμμέσως στις διοικητικές αρχές της Βαλένθια εξηγώντας ότι για να έχει η μονάδα πρόσβαση σε μια ζώνη έκτακτης ανάγκης χρειάζεται εξουσιοδότηση από την εκάστοτε περιφέρεια. «Πάντα στο UME υπάρχουν στρατιώτες σε εγρήγορση 24 ώρες την ημέρα. Από τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, περισσότεροι στρατιώτες εντάσσονται. Το UME είναι μπορεί να μετακινηθεί σε όλη την επικράτεια, αλλά δεν μπορεί ποτέ να εισέλθει στη ζώνη έκτακτης ανάγκης χωρίς την άδεια του αντίστοιχου διευθυντή έκτακτης ανάγκης της αυτόνομης κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαι υπεύθυνος για το μέγεθος της μονάδας, αλλά η είσοδος στην περιοχή είναι ευθύνη του διευθυντή έκτακτης ανάγκης. Μπορώ να φέρω 1.000 στρατιώτες, αλλά δεν μπορώ να μπω νόμιμα στην περιοχή μέχρι να με εξουσιοδοτήσει ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις σε Βαλένθια και Μαδρίτη

Συνδικάτα και αριστερές ενώσεις έχουν ανακοινώσει διαδήλωση στη Βαλένθια το Σάββατο, καλώντας τον περιφερειακό πρόεδρο Κάρλος Μάζον, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, να παραιτηθεί ενώ την περασμένη Κυριακή πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στην Μαδρίτη έξω από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ διαμαρτυρόμενοι για τα μειωμένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

Η αγανάκτηση που εκφράζεται εναντίον όλων των πλευρών αντανακλά μια γενική απογοήτευση για την πολιτική τάξη πραγμάτων, έγραψαν αναλυτές της Eurointelligence. Παράλληλα, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων εντείνει την οργή που νιώθουν οι πολίτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα