Ισπανία: Νόμος για την “ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων”

Ισπανία: Νόμος για την “ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων”
Πέδρο Σάντσεθ ap

Η ισπανική κυβέρνηση φέρνει νόμο που θα καθιερώνει την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ενόψει της 8ης Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα, η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο που θα εγγυάται «ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και μεταδίδει η ΕΡΤ, ο νόμος θα προβλέπει εκτός από τις λίστες στον εκλογικό νόμο, ισοτιμία στο υπουργικό συμβούλιο, τα διοικητικά συμβούλια των επαγγελματικών ενώσεων αλλά και όλων των μεγάλων εταιριών.

Στην ομιλία του σε ειδική εκδήλωση ανέφερε ότι «αν οι γυναίκες είναι το ήμισυ της κοινωνίας, πρέπει να είναι το ήμισυ της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κάποιοι θα το δουν ως υπερβολικό, αλλά όσοι από εμάς πιστεύουμε στον φεμινισμό το θεωρούμε δίκαιο».

«Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα το θεωρήσουν υπερβολικό , και μάλιστα απολύτως δυσανάλογο, αλλά για εμάς αποτελεί θέμα δικαιοσύνης», υπερασπίστηκε ο Σάντσεθ.

«Θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λένε ότι αν ολόκληρος ο γυναικείος πληθυσμός συμμετείχε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, το ΑΕΠ θα αυξανόταν μεταξύ 15% και 20% περισσότερο», τόνισε στην ομιλία του στην οποία ανέφερε τον φεμινισμό ως μια από τις «βασικές μηχανές του PSOE».

Με τον νέο νόμο θα διασφαλίζεται ότι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών μέσα από τα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών διαδικασιών.

Το νομοσχέδιο ισοτιμίας που ανακοίνωσε ο Σάντσεθ θα προτείνει επίσης την ισορροπημένη παρουσία ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις ισπανικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μόνο στο 33,94% των εταιρειών υπάρχουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και δεν υπάρχει ισοτιμία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα