Ισπανία: Στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για τη γενοκτονία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα AP

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η χώρα τάσσεται στο πλευρό της Νότιας Αφρικής στην υπόθεση που κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Γάζα

Η Ισπανία δηλώνει ότι θα στηρίξει την υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στον πόλεμο που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάνοντας την ανακοίνωση την Πέμπτη, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε: «Λάβαμε αυτή την απόφαση υπό το φως της συνέχισης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα». «Παρατηρούμε επίσης με τεράστια ανησυχία την περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ισπανία έλαβε την απόφαση όχι μόνο για να «αφήσει την ειρήνη να επιστρέψει στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή» αλλά και λόγω της δέσμευσής της στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Αλβάρες.

Η Ισπανία ακολουθεί την Ιρλανδία, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην υπόθεση.

«Μοναδικός μας στόχος είναι να βάλουμε τέλος στον πόλεμο και να προχωρήσουμε στο δρόμο της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών», δήλωσε ο Αλβάρες σύμφωνα με το Al Jazeera, μια εβδομάδα αφότου η Ισπανία, μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Η κίνηση των τριών χωρών προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο τις κατηγόρησε για «επιβράβευση της τρομοκρατίας» και απέσυρε τους πρεσβευτές του.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε κατά του Ισραήλ τον Ιανουάριο, κατηγορώντας το ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Ο απολογισμός των νεκρών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος άρχισε τον Οκτώβριο, έχει ξεπεράσει τους 36.500, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Η Ισπανία θα προστεθεί τώρα σε μια σειρά από χώρες, όπως η Κολομβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, που θα ζητήσουν επίσημα να συμμετάσχουν στην υπόθεση αυτή κατά του Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα