Ισραήλ: Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν δημόσια να ρίξουν τον Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 6'
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς AP

Απειλές προς το πρόσωπο του Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτοξεύουν οι ακροδεξιοί υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, σε περίπτωση που αποδεχτεί την πρόταση που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Δύο ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί απείλησαν να παραιτηθούν και να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που παρουσίασε, την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όπως σημειώνει το BBC, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πριν καταστραφεί η Χαμάς.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση εάν ο κ. Νετανιάχου υποστήριζε το σχέδιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία έως ότου καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Στη συνέχεια, ένας από τους συμβούλους του κ. Νετανιάχου περιέγραψε αργότερα το σχέδιο ως κάτι «στο οποίο συμφωνήσαμε» και τόνισε ότι το Ισραήλ δεν το απορρίπτει, ακόμη και αν δεν το θεωρεί «καλή συμφωνία».

Η τριμερής πρόταση του κ. Μπάιντεν θα ξεκινούσε με μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα αποχωρούσαν από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η συμφωνία θα οδηγούσε τελικά στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, σε μόνιμη «παύση των εχθροπραξιών» και σε ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Όμως, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, ο κ. Σμότριχ δήλωσε ότι είπε στον κ. Νετανιάχου ότι «δεν θα είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θα συμφωνήσει στο προτεινόμενο περίγραμμα και θα τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους».

Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του, ο κ. Μπεν-Γβιρ είπε ότι «η συμφωνία… σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου να καταστραφεί η Χαμάς. Πρόκειται για μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία αποτελεί νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Ορκίστηκε να «διαλύσει την κυβέρνηση» αντί να συμφωνήσει με την πρόταση.

Ο δεξιός συνασπισμός του κ. Νετανιάχου διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, βασιζόμενος σε μια σειρά από παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) του κ. Μπεν Γκβιρ -που κατέχει έξι έδρες- και του κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός του κ. Σμότριχ -που κατέχει επτά έδρες- για να διατηρήσει την εξουσία.
Αλλά ο Γιαΐρ Λαπίντ, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, έσπευσε να προσφέρει την υποστήριξή του στον δοκιμαζόμενο πρωθυπουργό. Το κόμμα του Yesh Atid (Υπάρχει μέλλον) κατέχει 24 έδρες.

Είπε ότι ο πρωθυπουργός «έχει το δίχτυ ασφαλείας μας για μια συμφωνία ομηρίας αν ο Μπεν-Γκβίρ και ο Σμότριτς εγκαταλείψουν την κυβέρνηση».

Πριν από την παρέμβαση των κυβερνητικών εταίρων του κ. Νετανιάχου, ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου πρέπει να επεξεργαστούν και ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός «μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας».

Όμως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times, ο Όφιρ Φολκ είπε επίσης ότι το σχέδιο του κ. Μπάιντεν ήταν μια «συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε – δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».

Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου

Η διαμάχη ήρθε καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο Τελ Αβίβ, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο του κ. Μπάιντεν.

Πολλοί διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση του κ. Νετανιάχου και ορισμένοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τορπιλίσει την πρόταση.

Μια ομάδα που διεξάγει εκστρατεία για την επιστροφή ισραηλινών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή όσων κρατούνται στη Γάζα.

Ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν έφιππους αστυνομικούς και κανόνια νερού για να διαλύσουν το πλήθος. Ορισμένοι διαδηλωτές φέρονται να συνελήφθησαν.

Οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει το σύνηθες φαινόμενο στο Τελ Αβίβ τους τελευταίους μήνες, καθώς οικογένειες ομήρων και άλλοι αντικυβερνητικοί έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις ζητώντας μια συμφωνία για τους ομήρους – καθώς και να παραιτηθεί ο κ. Νετανιάχου ή να προκηρύξει εκλογές.

Πώς προχωρά η διαπραγμάτευση – Τι αναφέρουν οι διαμεσολαβητές

Σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο, διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ προέτρεψαν τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» την προτεινόμενη από τον κ. Μπάιντεν συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ως διαμεσολαβητές στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων», «καλούν τόσο τη Χαμάς όσο και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία που ενσωματώνει τις αρχές που περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να «πλημμυρίσει τη Γάζα με πολύ περισσότερη βοήθεια» εάν η Χαμάς αποδεχθεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα, ανώτερος πολιτικός της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι «θα συμφωνήσει με αυτή τη συμφωνία», αν το Ισραήλ το κάνει.

Σε δήλωσή του μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον κ. Μπάιντεν, το γραφείο του κ. Νετανιάχου επέμεινε ότι οι «όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει».

Σε αυτές περιλαμβάνονται «η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

Η δήλωση πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιμένει στην εκπλήρωση αυτών των όρων» προτού συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, τα σχόλια φάνηκαν αρκετά ασαφή ώστε ο κ. Νετανιάχου να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι στόχοι του έχουν επιτευχθεί.

Το γραφείο του κ. Νετανιάχου δεν ανέφερε την «ολοκληρωτική νίκη» – την οποία έχει επανειλημμένα τονίσει ως βασικό στόχο για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η παράλειψη αυτή μπορεί να επιτρέψει στον πρωθυπουργό να απορρίψει την κριτική ότι η συμφωνία προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις στη Χαμάς.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα δώσει στην κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου την «πλήρη υποστήριξή του για μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων».

«Είναι εγγενής υποχρέωσή μας να τους φέρουμε στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαφυλάσσει τα συμφέροντα ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα