Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους – Διαπραγματεύσεις για ακόμη 50

Διαβάζεται σε 3'
Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους – Διαπραγματεύσεις για ακόμη 50
Άμαχοι απομακρύνονται από το νοσοκομείο που χτυπήθηκε στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

Εντείνονται οι συνομιλίες με το Κατάρ για την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Η απελευθέρωση δύο ατόμων, η αντίδραση του Ισραήλ και η σιγή ιχθύος από τις ΗΠΑ.

Σημαντική πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται στις συνομιλίες για την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, με την παλαιστινιακή οργάνωση να κάνει λόγο για απελευθέρωση δύο ατόμων.

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο γυναίκες αιχμάλωτες για ανθρωπιστικούς λόγους και ως απάντηση στη μεσολάβηση από το Κατάρ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με δήλωση του Αμπού Ουμπάιντα, εκπροσώπου της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, στο κανάλι της στο Telegram.

«Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή» πρόσθεσε.

Η εν λόγω εξέλιξη επιβεβαιώνεται από τον Ερυθρό Σταυρό, αντιπροσωπεία του οποίου τούς παρέλαβε. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως “διευκόλυνε την απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων, μεταφέροντάς τους έξω από τη Γάζα απόψε το βράδυ”.

“Είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε τους εναπομείναντες ομήρους και να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Χαιρόμαστε που αυτά τα άτομα θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους”.

Διαπραγματεύσεις για 50 ομήρους

Νωρίτερα, πληροφορίες που μετέδιδε ο Guardian, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων έχουν εισέλθει σε “σοβαρό στάδιο”, ανεβάζοντας όμως τον αριθμό σε 50.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Χαμάς έδωσε “θετική απάντηση” όσον αφορά την απελευθέρωση περίπου 50 ξένων και διπλής υπηκοότητας ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Στις αναφορές ότι η Χαμάς θα μπορούσε να ελευθερώσει ξένους ομήρους με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης απάντησε πως “η κατάπαυση του πυρός είναι γελοία! Είναι σαν να ζητάμε από τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός μετά την 11η Σεπτεμβρίου – και αυτό είναι 20 φορές χειρότερο”.

“Το Ισραήλ δεν θα επιλέξει ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν”

Σε δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου που αποδίδεται σε ανώτερη διπλωματική πηγή, αναφέρεται ότι “το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε μια ‘επιλογή’ για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων”.

“Ουδέν σχόλιο” από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, λέει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις παραπάνω αναφορές, με τον John Kirby, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, να τονίζει στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε ένα ευαίσθητο στάδιο.

“Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μάς καθιστά αδύνατο να αναφέρουμε δημόσια τις προσπάθειες που γίνονται. Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε να βγάλουμε αυτές τις δύο Αμερικανές, τη μητέρα και την κόρη και χαιρόμαστε που είναι καλά.

Απλώς γίνεται πολλή προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα