Σοβαρή λογοκρισία της Haaretz από Ισραηλινούς αξιωματούχους

Διαβάζεται σε 5'
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου Associated Press

Καθεστώς απόλυτης λογοκρισίας καταγγέλλει δημοσιογράφος της Haaretz, που ήθελε να δημοσιεύσει άρθρο σχετικά με τις προσπάθειες εκφοβισμού της πρώην εισαγγελέα του ΔΠΔ από τον πρώην αρχηγό της Μοσάντ. Τι αναφέρει.

Δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Ισραήλ απείλησαν ότι θα κινηθούν εναντίον του, αν αναφερθεί στις προσπάθειες του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, να εκφοβίσει την πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), ώστε να μην προχωρήσει την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας TheGuardian, η Haaretz, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για το καθεστώς λογοκρισίας που έχει επιβληθεί στους δημοσιογράφους του Ισραήλ από το γραφείο του “στρατιωτικού λογοκριτή”, δημοσίευσε την Τετάρτη (29/5), ένα άρθρο με μαυρισμένες λέξεις και προτάσεις, για να καταδείξει τις “διορθώσεις” που της επιβλήθηκαν.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (30/5), ο ερευνητής δημοσιογράφος της Haaretz, Gur Megiddo, περιέγραψε πώς πριν από δύο χρόνια ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δεν επέτρεψαν στην εφημερίδα να αναφερθεί στις απειλές του τότε επικεφαλής της Μοσάντ κατά της πρώην εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα.

Λεπτομέρειες για την επιχείρηση εκφοβισμού της Μπενσούντα αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Guardian και μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.

Ο Megiddo περιέγραψε ισραηλινοί αξιωματούχοι τον κάλεσαν σε συνάντηση, όπου και τον απείλησαν ότι θα υποστεί “σοβαρές συνέπειες”, αφού έμαθαν ότι είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει με την Μπενσούντα για να μιλήσουν για τις προσπάθειες εκφοβισμού της από τον Κοέν.

Ο Megiddo είχε ερευνήσει τι έκανε ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ κατά τη διάρκεια τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στα οποία φέρεται να ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου του Κονγκό, Joseph Kabila, για να συνδράμει στις προσπάθειες εκφοβισμού της Μπενσούντα.

“Στις αρχές του 2022, προσπάθησα να επικοινωνήσω με την πρώην εισαγγελέα μέσω ενός τρίτου προσώπου που την γνώριζε”, έγραψε ο Megiddo. “Η Μπενσούντα δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην κλήση μου, αλλά λίγες ημέρες μετά, όταν ήθελα να δημοσιεύσω το άρθρο, χτύπησε το τηλέφωνό μου και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η φωνή ενός ανώτερου αξιωματούχου της ασφάλειας. ‘Μπορείτε να έρθετε να με δείτε αύριο;’ με ρώτησε.

Στην είσοδο του γραφείου του ανώτερου αξιωματούχου, μου ζητήθηκε να καταθέσω το κινητό μου τηλέφωνο για να μην καταγράψω τη συνομιλία. Στο δωμάτιο με περίμενε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος από διαφορετική υπηρεσία ασφαλείας. Η συζήτηση ξεκίνησε με τις λέξεις: ‘Καταλαβαίνουμε ότι γνωρίζετε για τον εισαγγελέα’, περιέγραψε ο Megiddo.

“Mου εξήγησαν ότι αν δημοσίευα τo εν λόγω άρθρο θα υποστώ τις συνέπειες και θα γνώριζα τα ανακριτικά γραφεία των ισραηλινών αρχών ασφαλείας εκ των έσω. Στο τέλος, μου ξεκαθάρισαν ότι ακόμη και η κοινοποίηση της πληροφορίας “στους φίλους μου στο εξωτερικό”, δηλαδή σε ξένα μέσα ενημέρωσης, θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

“Πήρα τις απειλές πολύ σοβαρά”, δήλωσε ο δημοσιογράφος της Haaretz στον Guardian την Πέμπτη. “Μερικές φορές οι αξιωματούχοι μπορεί να είναι αρκετά σκληροί, αλλά κατά κανόνα δεν υπάρχουν συνέπειες αν τους παρακάμψεις. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, έγινε σαφές ότι όντως θα μου επιβληθούν κυρώσεις. Ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο”, είπε.

Χαρακτηριστικό της λογοκρισίας που υφίστανται οι δημοσιογράφοι, η Haaretz δημοσίευσε ένα άρθρο, με μεγάλα τμήματα του κειμένου μαυρισμένα, σχετικά με την κράτηση χωρίς δίκη του Bassem Tamimi, ενός γνωστού Παλαιστίνιου ακτιβιστή στη Δυτική Όχθη.

Σκληρή λογοκρισία στους δημοσιογράφους Ισραήλ

Η ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στο Ισραήλ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 5 Μαΐου οι αρχές έκλεισαν τα τοπικά γραφεία του Al Jazeera ενώ την περασμένη εβδομάδα, κατασχέθηκε εξοπλισμός του Associated Press, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Λευκού Οίκου.

Η Anat Saragusti, η διευθύντρια για την ελευθερία του Τύπου της Ένωσης Δημοσιογράφων στο Ισραήλ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο καναδικό CBC News: “Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, από την αρχή της θητείας της έθεσε ως στόχο την ελευθερία [του] Τύπου”.

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Ισραήλ ή για μια ισραηλινή έκδοση υποχρεούνται να υποβάλλουν άρθρα που αφορούν «θέματα ασφαλείας» για έλεγχο στον αρμόδιο στρατιωτικό πριν από τη δημοσίευση, σύμφωνα με τους «κανονισμούς έκτακτης ανάγκης» που τέθηκαν σε ισχύ μετά την ίδρυση του Ισραήλ και παραμένουν σε ισχύ έκτοτε. Οι κανονισμοί επιτρέπουν στον “στρατιωτικό λογοκριτή” να διορθώνει πλήρως ή μερικώς τα άρθρα που του υποβάλλονται.

Διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου
Διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου Associated Press

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αιτήματος για την ελευθερία της πληροφόρησης που υποβλήθηκε από το περιοδικό +972 και το Κίνημα για την Ελευθερία της Πληροφορίας στο Ισραήλ, το 2023 ο “στρατιωτικός λογοκριτής” απαγόρευσε τη δημοσίευση 613 άρθρων – αριθμός ρεκόρ ετησίως από τότε που το +972 άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 2011.

Επίσης διόρθωσε τμήματα άλλων 2.703 άρθρων, που αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό από το 2014. Συνολικά, ο στρατός απέτρεψε τη δημοσιοποίηση πληροφοριών κατά μέσο όρο εννέα φορές την ημέρα.

Ο Haggai Matar, εκτελεστικός διευθυντής του περιοδικού +972, δήλωσε:

“Αυτό που έχουμε δει, ακόμη και πριν από την 7η Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, είναι ότι πρόκειται για μια ισραηλινή κυβέρνηση που είναι εχθρική προς τη δημοσιογραφία. Το υπόβαθρο είναι ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που κατηγορείται με διάφορες κατηγορίες, αρκετές από τις οποίες αφορούν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες. Παράλληλα, έχουμε έναν υπουργό επικοινωνιών, Shlomo Karhi, που θεωρεί ως ρόλο του να πολεμήσει τον ελεύθερο Τύπο. Το κύριο μέλημά τους είναι να επηρεάσουν αυτό που βλέπει το ισραηλινό κοινό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα