Ισραήλ: Είναι το Iron Dome ικανό να αντιμετωπίσει μια επίθεση του Ιράν;
Διαβάζεται σε 6'Πόσο καλά προετοιμασμένο είναι το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια ιρανική επίθεση; Είναι το Iron Dome αρκετό; Αναλυτές απαντούν.
- 08 Αυγούστου 2024 06:25
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα “σκληρά αντίποινα” του Ιράν, μετά τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη δοκιμασία για το πολύ επιτυχημένο -μέχρι στιγμής- σύστημα αεράμυνάς του, γνωστό ως Iron Dome.
Το Iron Dome, το οποίο αναπτύχθηκε από ΗΠΑ και Ισραήλ, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει ρουκέτες και οβίδες μικρής εμβέλειας, παρόμοιες με αυτές που εκτοξεύει η Χαμάς.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της Washinghton Post, το Ιράν διαθέτει drones και βαλλιστικούς πυραύλους που δεν μπορεί να αναχαιτίσει το Iron Dome, ενώ και η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο με δεκάδες χιλιάδες όλμους, ρουκέτες και πυραύλους ακριβείας που ενδεχομένως να καταφέρουν να απειλήσουν την αεράμυνα του Ισραήλ.
Σε απάντηση το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ευρύτερο σύστημα αεράμυνας, που βασίζεται στις δυνατότητες ισραηλινών, αμερικανικών και άλλων αεροπορικών δυνάμεων, σε συστήματα ραντάρ σε γειτονικές χώρες, για την κατάρριψη ιρανικών βλημάτων.
Τον Απρίλιο δοκιμάστηκε με επιτυχία, όταν το Ισραήλ, με τη βοήθεια άλλων χωρών, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, κατέρριψε τα περισσότερα από τα 300 drones που εκτόξευσε το Ιράν. Από την ιρανική εκείνη επίθεση μόνο ένα άτομο τραυματίστηκε, αλλά, το Ιράν ισχυρίστηκε ότι έπληξε σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ.
“Το σύστημα αεράμυνας λειτουργεί ρολόι” δήλωσε ο Yehoshua Kalisky, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για μια μεγάλη επίθεση.
Είναι, όμως, έτσι;
Αυτή τη φορά, Aμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια ιρανική επίθεση μπορεί να συνοδευτεί από ακόμη πιο συντονισμένες επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ και άλλους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης και των πολιτοφυλακών στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να “υπερφορτώσουν” τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ.
Ένα από τα αναμενόμενα προβλήματα στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης, πολυμετωπικής επίθεσης είναι η ανάγκη να ταξινομηθούν γρήγορα οι πολλοί διαφορετικοί στόχοι και να αποφασιστεί τι πρέπει να καταρριφθεί. Όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν, βέβαια, ότι το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει η WP:
- Ένα από τα νεότερα συστήματα αεράμυνας, το David’s Sling, καλύπτει πυραύλους μικρής έως μακράς εμβέλειας, drones και αεροσκάφη και αναπτύχθηκε από κοινού από την κρατική Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ και την αμερικανική Raytheon.
- Το Arrow 3, το οποίο θεωρείται “το διαμάντι της ισραηλινής αεράμυνας”, αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας που εξέρχονται από την ατμόσφαιρα της γης, ενώ μια παλαιότερη έκδοση του Arrow, γνωστή ως “Arrow 2”, χρησιμοποιείται ακόμα για απειλές πυραύλων μεσαίας έως μακράς εμβέλειας.
- Το Arrow 3 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2023, όταν αναχαίτισε έναν πύραυλο των Χούθι, και το David’s Sling χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν από τον τρέχοντα πόλεμο, τον Μάιο του 2023, για να αναχαιτίσει μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Ένα αδύναμο, όμως, σημείο στην αεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι τα drones -ειδικά αν αυτά έρθουν σε σμήνη- λόγω της ικανότητάς τους να πετούν χαμηλά και να αποφεύγουν τα συστήματα ραντάρ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα drone που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι τον Ιούλιο, απέφυγε τις ισραηλινές άμυνες και έπληξε το Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν πολίτη.
Η Χεζμπολάχ έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να εκτοξεύει drones επιτήρησης, που χαρτογραφούν πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων στρατιωτικών περιοχών.
Τώρα το Ισραήλ αναπτύσσει ένα νέο σύστημα που ονομάζεται “Iron Beam”, το οποίο χρησιμοποιεί λέιζερ για την κατάρριψη βλημάτων και οι ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των drones. Το σύστημα δεν είναι ακόμη επιχειρησιακό, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο από το 2025.
Καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ με σοβαρά αντίποινα και οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για παρατεταμένη παραμονή σε καταφύγια και προμηθεύονται βασικά αγαθά, το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και η χώρα ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία των αναχαιτίσεων του Απριλίου.
«Η πρώτη επίθεση έσπασε ένα ψυχολογικό φράγμα στο Ιράν», δήλωσε ο Tal Inbar, ανώτερος αναλυτής στην αμερικανική Missile Defense Advocacy Alliance, προσθέτοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν πήραν μαθήματα από αυτήν.
Όπως επισημαίνεται, ένας λόγος που το Ισραήλ αντιμετώπισε επιτυχώς την επίθεση του Απριλίου είναι ότι είχε ειδοποιηθεί αρκετές ώρες πριν γι’ αυτή, καθώς και ότι έλαβε σημαντική υποστήριξη από άλλες χώρες.
«Μάθαμε ότι το σύστημά μας λειτουργεί και ότι λειτούργησε καλά με το αμερικανικό σύστημα. Δεν ήταν μόνο το Ισραήλ αλλά και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι που βοήθησαν στην υπεράσπιση του Ισραήλ», δήλωσε ο Uzi Rubin, πρώην επικεφαλής της μονάδας πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και ένας από τους ιδρυτές των προγραμμάτων αεράμυνας της χώρας.
Τώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή, και εκτός από τα πολεμικά αεροπλάνα και πλοία που στέλνουν, για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας, αναζητούν συμμάχους, για να εξασφαλίσουν μια παρόμοια επιτυχία.