Ισραήλ: Εν αναμονή της εισβολής στη Γάζα – Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη

Διαβάζεται σε 6'
Ισραήλ: Εν αναμονή της εισβολής στη Γάζα – Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη
Διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ AP Photo Dita Alangkara

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται στο επίκεντρο του πολέμου, με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για την χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Η κατάσταση ωστόσο κλιμακώνεται συνεχώς και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα εμπλακούν περισσότερες χώρες στον πόλεμο.

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτή τη στιγμή διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, τα προειδοποιητικά “φώτα” για περισσότερα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, αναβοσβήνουν συνεχώς.

Κι ενώ η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα βρίσκεται προ των πυλών, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν το Ιράν και τους συμμάχους του (Συρία και Χεζμπολάχ) από το να ανοίξουν νέα μέτωπα εναντίον του Ισραήλ. Δύο χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται σε σκληρή ετοιμότητα για ανάπτυξη στην περιοχή.

Κι αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποίησε εκ νέου στο διάγγελμα που απηύθυνε την Πέμπτη (3:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), μια “ευκαιρία” για εκείνον να επιτεθεί και στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά να δηλώσει εκ νέου ότι “δεν θα αφήσει τους τυράννους (της Χαμάς) να νικήσουν”.

Στις τελευταίους του δηλώσεις ωστόσο, ανέφερε ότι τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας “εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών”, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

Τα παραπάνω ήρθε να ενδυναμώσει η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, όπου και εξέφρασε την υποστήριξή του στη χώρα, αν και παρότρυνε τους Ισραηλινούς ηγέτες να μην τυφλωθούν από την οργή.

Όλο αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ μεταφέρουν από αέρος τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και εξοπλισμού για να βοηθήσουν την ισραηλινή πολεμική προσπάθεια.

Το συμπέρασμα είναι ένα: οι ΗΠΑ “φλερτάρουν” όλο και περισσότερο με το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση κι άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.

Τη δεδομένη στιγμή -στην καλύτερη περίπτωση- οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανταποκριθούν σε γεγονότα που δεν ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες.

Γάζα
Γάζα AP

Και σε αυτό το επικίνδυνο έδαφος, ξαφνικά τα τρωτά σημεία της εκτεταμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι ολοφάνερα.

Οι περιφερειακές αντιπαλότητες

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατεύματα στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική Συρία, μια χώρα όπου επιχειρούν ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ, δυνάμεις της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν, της Χεζμπολάχ, μια σειρά από αντι-καθεστωτικές παρατάξεις και κουρδικές πολιτοφυλακές, καθώς και υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το CNN ,το Ισραήλ βομβαρδίζει τακτικά στόχους στη Συρία, με πιο πρόσφατα τα χτυπήματα σε αεροδρόμια του Χαλεπιού και της Δαμασκού, προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να μεταφέρει αεροπορικώς όπλα και πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, όπου μια ομάδα καλά εξοπλισμένων και σκληραγωγημένων στη μάχη πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Και μετά υπάρχει και το Ιράν.

Παρά τις συνεχείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, το Ιράν έχει καταφέρει να αναπτύξει μια σειρά από εξελιγμένα όπλα. Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έχει αποκτήσει πολύτιμη πολεμική εμπειρία στη Συρία και το Ιράκ. Έχει παράσχει εκπαίδευση και όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, το συριακό καθεστώς, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Μετά τη δολοφονία του διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, το Ιράν προχώρησε σε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανική βάση στο γειτονικό Ιράκ.

Οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, αλλά όπως απέδειξαν οι πανωλεθρίες στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τη νίκη επί ενός αποφασισμένου εχθρού. Ή, στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής σήμερα, των εχθρών.

Αποδοκιμασίες κατά Ισραήλ και ΗΠΑ

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται, η Μέση Ανατολή βράζει από οργή. Στην Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Ιράν, την Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και αλλού έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, αλλά μεγάλο μέρος της οργής στρέφεται και κατά του πιο ηχηρού υποστηρικτή του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας -ο πιο συνεργάσιμος φίλος της Ουάσινγκτον από την Αραβία- ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Αμμάν μετά τη θηριωδία σε νοσοκομείο της Γάζας, που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης AP Photo Vahid Salemi

Αναμφίβολα, ο ίδιος και οι άλλοι συμμετέχοντες στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δεν ήθελαν να βρεθούν δίπλα σε έναν Αμερικανό ηγέτη που υποστήριξε τόσο έντονα το Ισραήλ, ενώ ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Η οργή έχει εκτοξευθεί στον απόηχο της φονικής έκρηξης που διέλυσε το νοσοκομείο στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χτύπησε το νοσοκομείο. Το Ισραήλ το αρνείται.

 

Κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο, Σίσι και Αμπντάλα εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία προειδοποιούν ότι “αν ο πόλεμος δεν σταματήσει και δεν επεκταθεί, απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή σε καταστροφή”.

Τα χτυπήματα μεταξύ Χεζμπολάχ, Χαμάς, Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και Ισραήλ παραμένουν αμείωτα. Μαχητές και άμαχοι έχουν σκοτωθεί, άλλοι έχουν τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές.

Η παρούσα κατάσταση είναι υπεραρκετή για να κρατήσει τα νεύρα σε τεντωμένο σχοινί, όμως όχι αρκετή για να προκύψει ένας γενικευμένος πόλεμος.

Οι αμερικανικές ομάδες αεροπλανοφόρων παραμένουν στα σημεία “σιωπηρά” για να αποτρέψουν το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλους από το να κλιμακώσουν την ένταση. Αν το κάνουν και οι ΗΠΑ απαντήσουν, τότε όλα τα στοιχήματα είναι εκτός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα