Ισραήλ: Έγγραφο περιγράφει τι θα γίνει σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης

Διαβάζεται σε 2'
iron dome
To Iron Dome σε λειτουργία, Ιούνιος 2023 AP

Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο που περιγράφει τα σενάρια σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή με Ιράν και Χεζμπολάχ.

Έγγραφο των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, που περιγράφει λεπτομερώς το «νεότερο σενάριο» σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ, κοινοποιήθηκε πρόσφατα στους δημάρχους του βορρά, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια απάντηση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για τις δολοφονίες του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε έκρηξη στην Τεχεράνη, για την οποία το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Σε περίπτωση πολέμου με τη Χεζμπολάχ, το έγγραφο προβλέπει πιθανή τριήμερη διακοπή ρεύματος σε ορισμένες πόλεις, βλάβες στην παροχή νερού που μπορεί να διαρκέσουν μέρες, αποσύνδεση σταθερών τηλεφώνων για έως και οκτώ ώρες και επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας για έως και 24 ώρες και σύντομες τοπικές διακοπές στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο.

Περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εργαστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και οι πάροχοι υπηρεσιών από εξωτερικές πληγείσες περιοχές ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το ίδρυμα ασφαλείας, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, εκτιμά ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση με εκατοντάδες ρουκέτες, που φέρουν κεφαλές από ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Χεζμπολάχ αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στη στόχευση των εγκαταστάσεων του Ισραηλινού Στρατού, στη συνέχεια στις υποδομές και ακολούθως σε μη στρατιωτικούς στόχους, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Αναμένεται να στοχεύει σε στόχους νότια της Χάιφα, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, αναγκάζοντας πιθανώς την εκκένωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην Ιερουσαλήμ και στα νότια.

Οι εκτοπισμένοι θα στεγάζονται σε ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία στεγάζουν ήδη πολλούς εκτοπισμένους Ισραηλινούς από το βορρά. Εάν τα ξενοδοχεία στην περιοχή της Ιερουσαλήμ είναι γεμάτα, οι εκτοπισμένοι θα φιλοξενούνται σε σχολεία της πόλης.

Σύμφωνα με ανώτερες πηγές του Ισραηλινού Στρατού, τα υπάρχοντα προστατευτικά μέτρα -ιδίως τα ασφαλή δωμάτια- είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Χεζμπολάχ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές, η Διοίκηση Μετώπου Εσωτερικού και οι τοπικές αρχές είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για το σενάριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα