Ισραήλ: Επτά συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Διαβάζεται σε 2'
Ισραήλ: Επτά συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu AP Photo Flash 90, Pool

Ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλει τη θανατική ποινή σε περιπτώσεις προδοσίας εν καιρώ πολέμου, μετά τη σύλληψη επτά ατόμων για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Μετά την σύλληψη επτά Ισραηλινών που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Μίκι Ζοχάρ πρότεινε σήμερα στην ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλει τη θανατική ποινή σε όσους έχουν καταδικαστεί για προδοσία εν καιρώ πολέμου. 

Η σύλληψη των 7

Η Σιν Μπετ (η ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας) και η ισραηλινή αστυνομία σε κοινή τους ανακοίνωση γνωστοποίησαν ότι επτά Ισραηλινοί από το βόρειο Ισραήλ, περιλαμβανομένης της πόλης Χάιφα, συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα που διαπίστωσε ότι είχαν συλλέξει πληροφορίες για ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και ενεργειακές και λιμενικές εγκαταστάσεις. Η ισραηλινή αστυνομία τόνισε ότι αυτή η παραβίαση ασφαλείας είναι από τις πιο σοβαρές που έχει δει ποτέ το Ισραήλ.

Το ιρανικό ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε σχόλιο μέχρι στιγμής.

«Στο πλαίσιο της έρευνας, κατασχέθηκε πολύ υλικό που είχαν συλλέξει τα μέλη του δικτύου και παραδόθηκε σε Ιρανούς πράκτορες», είπε η ανώτερη πηγή της Σιν Μπετ. Οι ύποπτοι ενήργησαν από φιλαργυρία «και έβλαψαν το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του», ανέφερε η αστυνομία.

Στους υπόπτους, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, είχε ανατεθεί από δύο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράν να φέρουν εις πέρας εκατοντάδες εργασίες συλλογής πληροφοριών σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών.

Έχουν υπάρξει πρόσφατα περιστατικά σύλληψης Ισραηλινών για κατασκοπεία για λογαριασμό Ιρανών πρακτόρων με αντάλλαγμα μετρητά.

Η πρόταση του υπουργού

«Το φαινόμενο των προδοτών της χώρας που βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ για λόγους οικονομικού οφέλους, ενώ πολεμάμε για το μέλλον μας σε έναν υπαρξιακό πόλεμο απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που να επιτρέπει τη θανατική ποινή για τη βοήθεια σε εχθρό εν καιρώ πολέμου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μέσο που θα αποτρέπει περαιτέρω παρόμοιες περιπτώσεις», τόνισε ο Ζοχάρ σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι η θανατική ποινή είναι ήδη νομιμοποιημένη στο Ισραήλ σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προδοσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα