Ισραήλ – Γάζα: Εκατόμβη νεκρών και δραματικές ώρες για χιλιάδες αμάχους

Διαβάζεται σε 6'
Ισραήλ – Γάζα: Εκατόμβη νεκρών και δραματικές ώρες για χιλιάδες αμάχους

Μακραίνει όσο περνά η ώρα ο κατάλογος των θυμάτων σε Ισραήλ και Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς και τα αντίποινα που δέχεται. Πλησιάζει η χερσαία επιχείρηση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να κηρύσσουν κι επίσημα τον πόλεμο.

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί σε Ισραήλ και Γάζα (700 και 370 αντίστοιχα) ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες από το Σάββατο, αφότου η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τα αντίποινα, ενώ μελετάται και χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σε έναν πόλεμο που η ισραηλινή κυβέρνηση διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως θα διαρκέσει για καιρό.

Η ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, που επικαλείται το άρθρο 40 του βασικού νόμου, ισοδυναμεί επί της ουσίας με κήρυξη πολέμου. «Είμαστε σε πόλεμο» είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ, ενώ από τη Γάζα ο διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης».

Ο Δρ Χαμίς Ελέσι, με έδρα την πόλη της Γάζας, μίλησε στο BBC. «Όπου κι αν πας στη Γάζα βλέπεις κηδείες, βλέπεις θάνατο. Είναι σαν να βλέπεις μια ταινία για το τέλος του κόσμου». Επίσης, τόνισε ότι πήρε την οικογένειά του από το σπίτι τους, στον 4ο όροφο, και εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του αδελφού του σε ισόγειο, επειδή το δικό μου κτίριο «κινείται από δεξιά προς τα αριστερά».

«Δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου, τα παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν, δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει Ίντερνετ και έτσι νιώθεις ότι μπορεί να είσαι ο επόμενος. Αυτή η βόμβα θα μπορούσε να βρίσκεται πάνω από το σπίτι σας, πάνω στο διαμέρισμά σας».

Όλα αυτά την ώρα που η Χαμάς εμφανίζεται ανυποχώρητη και ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατά στη Γάζα ακόμη είναι άγνωστος. Πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε στη Haaretz ότι είναι «δεκάδες», ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Ισραήλ, ο αριθμός μπορεί να πλησιάζει τους εκατό.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, όπου λέει πως σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τον αριθμό των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, που έχει στην κατοχή της.

Εικόνες, δε, από τη φρίκη που επικράτησε σε μουσικό φεστιβάλ που βρισκόταν σε εξέλιξη στο νότιο Ισραήλ, όταν ξεκίνησε την επίθεση η Χαμάς, προκαλούν αποτροπιασμό.

Οι προτεραιότητες του Ισραήλ

Σύμφωνα με το BBC, αυτές θεωρούνται οι άμεσες προτεραιότητες της ισραηλινής κυβέρνησης.

1) Αποκατάσταση της ασφάλειας στο νότιο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει την εξάλειψη της παρουσίας των εναπομείναντων ενόπλων της Χαμάς. Το Ισραήλ θα πρέπει, επίσης, να επιδιορθώσει και να ενισχύσει τον διάτρητο συνοριακό φράχτη μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας.

2) Να καταστρέψει ή να υποβαθμίσει την ικανότητα της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ποτέ δεν κατάφερε να το κάνει αυτό. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι οι τοποθεσίες που καταστράφηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου μπορούν εύκολα να ξαναχτιστούν. Μια χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα -υποστηριζόμενα από άρματα μάχης- αποτελεί μια επιλογή τώρα, αλλά μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα επέφερε μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

3) Να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης, ειδικά στη Δυτική Όχθη και στον Λίβανο. Εάν και άλλοι εκεί ακολουθήσουν το ένοπλο κάλεσμα της Χαμάς, τότε το Ισραήλ θα βρεθεί σε άσχημη κατάσταση και κληθεί να πολεμήσει σε τρία μέτωπα.

4) Να διασώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις θα έχουν εκπονήσει λεπτομερή σχέδια για μια πιθανή αποστολή διάσωσης, αλλά οι κίνδυνοι είναι υψηλοί. Η Χαμάς θα έχει σχεδόν σίγουρα κατανείμει αυτούς τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά σε διάφορες τοποθεσίες, όπου μια ομάδα διάσωσης δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει απαρατήρητη. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντιδρούν στην επίθεση της Χαμάς και την ισραηλινή απάντηση

Σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου χάνουν διαρκώς τη ζωή τους άμαχοι, διχασμένες κοινότητες παρακολουθούν με δυσπιστία να εκτυλίσσονται πρωτοφανείς σκηνές.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα πλάνα από Παλαιστίνιους ενόπλους που γκρέμιζαν τείχη και φράχτες που περιόριζαν τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας τα τελευταία 16 χρόνια ήταν αδιανόητα – όπως και τα βίντεο και οι εικόνες από Ισραηλινούς αμάχους που στοιβάζονταν σε ασφαλή δωμάτια ή σε κλεμμένα οχήματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και οδηγούνταν στη Γάζα για να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Αν ρωτούσατε οποιονδήποτε Παλαιστίνιο ποιο θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τον τερματισμό της κατοχής, δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Khaled al-Taweel, ένας 49χρονος από την κεντρική πόλη Khan Yunis της Γάζας. «Και αν ρωτούσατε έναν Ισραηλινό ποιο θα ήταν το χειρότερο σενάριο, δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο. Μοιάζει με ταινία».

Οι Ισραηλινοί ήταν κολλημένοι στις οθόνες των τηλεοράσεών τους, καθώς σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας, κλειδωμένοι στα δωμάτιά τους από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, εκλιπαρούσαν για βοήθεια. «Ζητώ να έρθει ο στρατός εδώ, οι άνθρωποι ικετεύουν να έρθουν οι δυνάμεις εδώ»  δήλωσε στο Κανάλι 13 ο Ντάνιελ Ραχαμίμ, 68 ετών, από τη συνοριακή πόλη Ναχάλ Οζ.

«Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη και ρωτούν πού είναι ο στρατός».

Δεκάδες Ισραηλινοί πολίτες φέρονται ακόμη να κρατούνται όμηροι μέσα στα σπίτια τους, ενώ η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, μια μικρότερη παράταξη που δραστηριοποιείται επίσης στη Λωρίδα, ισχυρίστηκαν ότι 57 Ισραηλινοί έχουν μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η αργή αντίδραση του στρατού και της αστυνομίας έχει σοκάρει και εξοργίσει τους Ισραηλινούς. «Μας σφάζουν» δήλωσε ένας Ισραηλινός στη Haaretz. «Δεν υπάρχει στρατός. Έχουν περάσει ώρες. Οι άνθρωποι ικετεύουν για τη ζωή τους».

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων προς το Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις προς το Τελ Αβίβ αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι μάχες συνεχίζονται.

Η American Airlines, η Air France, η Lufthansa, η Emirates, η Iberia, η Air Canada και η Ryanair ήταν μεταξύ αυτών που ακύρωσαν πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, οι αρχές του αεροδρομίου δεν διέκοψαν τις εμπορικές αεροπορικές συνδέσεις με το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ στο Εϊλάτ, έναν τουριστικό προορισμό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al δήλωσε την Κυριακή ότι διατηρεί προς το παρόν τις πτήσεις του στο Τελ Αβίβ, αν και ορισμένες πτήσεις που εκτελούνται από ξένους εταίρους ακυρώθηκαν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα