Ισραήλ: Η αντιπολίτευση πιέζει τον Νετανιάχου να δεχθεί την εκεχειρία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Ισραήλ: Η αντιπολίτευση πιέζει τον Νετανιάχου να δεχθεί την εκεχειρία στη Γάζα
ap

Η αντιπολίτευση του Ισραήλ αλλά και ξένοι ηγέτες πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν.

H πίεση στον Μπένιαμιν Νετανιάχου για να δεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι πλέον πιο ισχυρή πιο ποτέ.

Μάλιστα, δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό αφού η αντιπολίτευση του Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι η κοινή γνώμη έχει χάσει την υπομονή της με την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Γιάιρ Λάπιντ τόνισε (σε ανάρτησή του στο X) ότι η “ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν για το ζήτημα. Στο τραπέζι έχει πέσει μία πρόταση την οποία μπορούμε να αποδεχτούμε”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Μπάιντεν, το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα με αντάλλαγμα την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τα γεγονότα του 7ης Οκτωβρίου.

Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες με παράλληλη επιστροφή των Παλαιστίνιων στα σπίτια τους και σε συνδυασμό παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας 600 φορτηγών την ημέρα.

Η δεύτερη φάση προβλέπει την ανταλλαγή ομήρων και η τρίτη ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η ισραηλινή δεξιά “μάλλον θα αντιταχθεί στο σχέδιο” χωρίς όμως να τον εμποδίσει να το δημοσιοποιήσει.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν στήριξε με τη σειρά του την αμερικανική πρόταση Μπάιντεν: “Υποστηρίζουμε την πρόταση Μπάιντεν για διαρκή ειρήνη. Και προφανώς συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για ειρήνη και ασφάλεια για όλους. Η απελευθέρωση των ομήρων και η μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα φέρουν την ειρήνη και την πρόοδο με τη λύση των δύο κρατών”.

Ο Νετανιάχου, προς το παρόν, αντιστέκεται: Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει. Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί. Να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι η Γάζα δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ” τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός το Σάββατο. Αλλά οι πιέσεις, όπως αρχικά τονίστηκε, είναι πλέον ισχυρές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα