Ισραήλ και ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης για τη Λωρίδα της Γάζας
Διαβάζεται σε 4'Η μάχη για τη Χαν Γιουνίς στη Γάζα φέρνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης, με τις δύο πλευρές να έχουν διάσταση απόψεων για την πορεία του πολέμου.
- 07 Δεκεμβρίου 2023 22:13
Σκληρές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον στρατό του Ισραήλ, που λέει πως πλέον έχει καταλάβει τη Χαν Γιουνίς και καταδιώκει τον φερόμενο ως αρχιτέκτονα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος η μάχη για τη Χαν Γοιυνίς να φέρει σε τροχιά σύγκρουσης Ισραήλ και ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να έχουν διάσταση απόψεων για την πορεία του πολέμου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καλέσει το Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες αμάχων και να δώσει μία λύση στην ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Γάζα, ακολουθώντας έναν πιο συγκεκριμένο πολεμικό στόχο, την εκδίωξη δηλαδή της Χαμάς από την εξουσία.
Η πόλη Χαν Γιουνίς των 400.000 κατοίκων σε καιρό ειρήνης, διπλασίασε σχεδόν τον πληθυσμό της όταν οι κάτοικοι της Γάζας κατέφυγαν εκεί λόγω των βομβαρδισμών. Αυτό την καθιστά ένα “ύπουλο” πεδίο μάχης, καθώς το Ισραήλ μάχεται τη Χαμάς μέσα στις πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης.
Ο έλεγχος της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Γάζας, όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η Wall Street Journal, θα επέτρεπε στα ισραηλινά στρατεύματα να περικυκλώσουν τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς και να απομακρύνουν ουσιαστικά την “τρομοκρατική ομάδα” που έχουν χαρακτηρίσει οι ΗΠΑ από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να διεξάγει συμβατικό πόλεμο κατά των εναπομείναντων δυνάμεων της Χαμάς, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν μειώσει τη μαχητική ισχύ τους αλλά έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Ειδάλλως, θα μπορούσε να αρχίσει να στρέφεται σε περιορισμένες επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων για να στοχεύσει τους πυρήνες της Χαμάς, μια δυνητικά πολυετή μάχη που θα είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά θα απαιτούσε επίσης μια μακροχρόνια παρουσία που θα μπορούσε να επικριθεί ως κατοχή.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν, επίσης, χρησιμοποιήσει διαφορετική ρητορική σχετικά με τους πολεμικούς στόχους, με τις ΗΠΑ να εστιάζουν στον τερματισμό της παρουσίας της Χαμάς στην εξουσία και ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, να μιλούν για εξάλειψη της μαχητικής ομάδας -κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρεί αδύνατο.
Οι διαφωνίες για την ανθρωπιστική βοήθεια
Αποστάσεις, όμως, στις θέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ υπάρχουν σχετικά και με το πόση ανθρωπιστική βοήθεια θα επιτραπεί στη Γάζα και πότε θα διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση των ομήρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τουλάχιστον οκτώ όμηροι με αμερικανική και ισραηλινή υπηκοότητα. Όσο και αν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι στόχοι τους παραμένουν ευθυγραμμισμένοι με τους αμερικανικούς, τα μηνύματα μερικές φορές διαφέρουν.
Πάντως, τελευταία όλο και πληθαίνουν οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την πορεία της σύγκρουσης και τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί περιγράφουν τους στόχους τους. Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επί εβδομάδες ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική του Ισραήλ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπομονή με την τρέχουσα προσέγγιση του Ισραήλ εξαντλείται.
Πέρα από τη Χαν Γιουνίς, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πώς να αντιδράσουν στις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούτι που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν καταρρίψει τις περισσότερες από αυτές τις εναέριες απειλές, αλλά οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να αφήσει τον αμερικανικό στρατό να απαντήσει στους Χούτι, αντί να διακινδυνεύσει μια ισραηλινή απάντηση που θα μπορούσε να επεκτείνει τη σύγκρουση, δήλωσαν Αμερικανοί και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.