Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων

Διαβάζεται σε 3'
Ισραήλ
Οι φωτογραφίες των Ισραηλινών ομήρων στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ AP Photo/Oded Balilty

Συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των ημερών Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με την Washinghton Post.

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος.

Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε, όπως μετέδωσε η Washinghton Post.

Η συμφωνία προβλέπει την ομαδική απελευθέρωση ισραηλινών γυναικών και παιδιών, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών, που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση 100 ομήρων, που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση έχει δηλώσει την προθυμία της να απελευθερώσει έως 70.

Σύμφωνα με τη WP,  Άραβας αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιες γυναίκες και νέοι στις ισραηλινές φυλακές που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα.

Ισραηλινά άρματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ισραηλινά άρματα μάχης είναι παραταγμένα σήμερα προ των πυλών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, που οι ισραηλινές αρχές χαρακτηρίζουν στρατηγικό κρησφύγετο της Χαμάς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καλεί ωστόσο να «προστατευθεί» η δομή υγείας και τα ισραηλινά στρατεύματα να δείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς παραμένουν χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι εκεί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι (ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένοι από τις μάχες) είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο — πιθανόν ακόμα περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη όσα λένε τοπικοί αξιωματούχοι. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», είναι «απάνθρωπη», τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Ελπίζω και αναμένω» ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιδείξει προσοχή στην επιχείρησή του στο Σίφα, δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προτού προσθέσει πως το νοσοκομείο «πρέπει να προστατευτεί».

Εδώ και μέρες διεξάγονται συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση, ότι έχει εγκαταστήσει υποδομές σε δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Σκοπός του ισραηλινού στρατού, είναι «να απομακρύνουμε εσπευσμένα τον κόσμο (…) όσο περισσότερους είναι δυνατό», είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπρόσωπος του, ο Πίτερ Λέρνερ.

«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα στο νοσοκομείο», ανέφερε γιατρός των MSF. «Κόσμος θα πεθάνει τις επόμενες ώρες χωρίς μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Μεταφέρονται θερμοκοιτίδες για την απομάκρυνση νεογνών

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε χθες Δευτέρα πως «7 βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «27 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν από το Σάββατο εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως συντονίζουν τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να καταστεί ενδεχομένως δυνατή η απομάκρυνση νεογέννητων από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα.

Η ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με μια φωτογραφία στρατιώτη που φορτώνει θερμοκοιτίδες σ’ ένα βαν, εκδόθηκε μετά τις εκκλήσεις απόγνωσης από το Νοσοκομείο Αλ Σίφα για ασθενή νεογνά, καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν και τα καύσιμα για τις γεννήτριες εξαντλούνται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα