Ισραήλ – Λίβανος: Από τα ξημερώματα η εκεχειρία – Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Διαβάζεται σε 8'
Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, ενώ ο Νετανιάχου ανακοίνωνε εκεχειρία
Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, ενώ ο Νετανιάχου ανακοίνωνε εκεχειρία AP Photo

Λεπτομέρειες γύρω από την συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο έδωσε στη δημοσιότητα με το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν. Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Νετανιάχου σε συμφωνία για εκεχειρία.

Από τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/11) θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για εκεχειρία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε διάγγελμα που πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο, αφότου επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αργά το βράδυ της Τρίτης με ψήφους 10-1.

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων συμμάχων, που όπως είπε “έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως”.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ ανακοινώνοντας πως “κατά τη διάρκεια των επόμενων 60 ημερών, το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις υπόλοιπες δυνάμεις και τους πολίτες του, οι πολίτες και από τις δύο πλευρές θα μπορούν σύντομα να επιστρέψουν ασφαλώς στις κοινότητές τους και να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, τα αγροκτήματά τους, τις επιχειρήσεις τους και τη ζωή τους”.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το Reuters, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν αμέσως από τον Λίβανο, ότι θα είναι σταδιακή αποχώρηση και ότι θα έχουν φύγει στο τέλος των 60 ημερών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα συμμετάσχουν σε έναν υφιστάμενο τριμερή μηχανισμό, ο οποίος θα αναδιατυπωθεί και θα ενισχυθεί.

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον λιβανέζικο στρατό για να διασφαλίσουν την αποτροπή πιθανών παραβιάσεων και θα συμμετέχουν σε μια στρατιωτική τεχνική επιτροπή, μαζί με άλλες ένοπλες δυνάμεις, για την παροχή εξοπλισμού, εκπαίδευσης και οικονομικής υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε την ομάδα εθνικής ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ για τη συμφωνία, δήλωσε επίσης ο αξιωματούχος.

Τι αναφέρουν στη Χεζμπολάχ σχετικά με τη συμφωνία για εκεχειρία

Ωστόσο, από την πλευρά της Χεζμπολάχ, λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για τη στάση της. Μιλώντας στο δορυφορικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ, ο Μαχμούντ Καμάτι, αντιπρόεδρος του πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα δεν έχει ακόμη δει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην τελική της μορφή.

“Αφού εξετάσουμε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του εχθρού, θα δούμε αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ αυτών που δηλώσαμε και αυτών που συμφώνησαν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι,” είπε. “Θέλουμε φυσικά να σταματήσει η επιθετικότητα, αλλά όχι εις βάρος της κυριαρχίας του κράτους του Λιβάνου” πρόσθεσε, κάνοντας προφανώς αναφορά στην επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει το δικαίωμα να επιτεθεί στο Λίβανο εάν πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. “Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας μας απορρίπτεται.”

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ενεργήσει άμεσα» και να «εφαρμόσει αμέσως κατάπαυση του πυρός» για να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις Νετανιάχου για εκεχειρία στον Λίβανο, πραγματοποιήθηκαν εν μέσω σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στη Βηρυτό και άλλες περιοχές του Λιβάνου, με τις υγειονομικές αρχές να αναφέρουν τουλάχιστον 18 νεκρούς. Χαρακτηρίστηκαν μάλιστα από τα διεθνή ΜΜΕ οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή.

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και 37 άλλοι τραυματίστηκαν όταν το Ισραήλ επιτέθηκε σε 20 στόχους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μέσα σε μόλις 120 δευτερόλεπτα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Οι επιθέσεις στη Βηρυτό «επιβεβαιώνουν ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν έχει καμία εκτίμηση για κανένα νόμο», δήλωσε ο Μικάτι σε ανακοίνωσή του στο X.

Όσα δήλωσε για την εκεχειρία στον Λίβανο ο Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή να προχωρήσει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, οι οποίοι είναι να επικεντρωθεί το Ισραήλ στην ιρανική απειλή, να αναπληρωθούν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να έχουν μια περίοδο ανάπαυλας, και τέλος να απομονωθεί η παλαιστινιακή Χαμάς.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.

«Θα επιβάλουμε τη συμφωνία (σ.σ. την εφαρμογή της) και θα απαντήσουμε σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση. Μαζί, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», τόνισε. «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων. Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή επιχειρήσει να εξοπλιστεί ξανά, θα χτυπήσουμε αποφασιστικά», συνέχισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου και παρέθεσε στη συνέχεια τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει στο Ισραήλ να επικεντρωθεί στην «ιρανική απειλή». Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ να «ανανεώσει» και «εξοπλίσει ξανά» τα στρατεύματά του, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μυστικό» ότι υπήρξαν «μεγάλες καθυστερήσεις» στην προμήθεια όπλων.

«Σύντομα θα εξοπλιστούμε με προηγμένα όπλα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας και να μας δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να ολοκληρώσουμε τις αποστολές μας».

Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, είναι να απομονωθεί η Χαμάς. «Η Χαμάς υπολόγιζε ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμούσε μαζί της, και μόλις η Χεζμπολάχ εξουδετερωθεί, η Χαμάς θα μείνει μόνη», αναφέρει. «Η πίεση προς τη Χαμάς θα ενισχυθεί, και αυτό θα μας βοηθήσει… να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας».

Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, υποστήριξε ο Νετανιάχου. «Την έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω… Εξοντώσαμε τους κορυφαίους ηγέτες της, καταστρέψαμε τους περισσότερους από τους πύραυλους της, εξουδετερώσαμε χιλιάδες μαχητές και αφανίσαμε τρομοκρατικές υποδομές που υπήρχαν για χρόνια κοντά στα σύνορα μας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ «παίζει με τη φωτιά».

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Λίβανος: Στους 55 οι νεκροί από τα πλήγματα της Δευτέρας

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Δευτέρας σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε σήμερα το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.823 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 15.859, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 500.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στη Συρία.

Γάζα: Τουλάχιστον 15 άμαχοι νεκροί σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν εξαιτίας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε σχολικό συγκρότημα όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στο προάστιο Ζεϊτούν της Γάζας, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA).

Σε ισραηλινό πλήγμα που σημειώθηκε αργότερα στην ίδια περιοχή, επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, ανέφεραν διασώστες.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τοποθέτηση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σχετικά με τις αναφορές αυτές.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 44.200 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα