Ισραήλ-Λίβανος: Διεθνής ανησυχία για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 5'
Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στα υψίπεδα του Γκολάν
Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στα υψίπεδα του Γκολάν AP Photo

Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν. Σε επιφυλακή  η Χεζμπολάχ.

Aυξημένη ανησυχία και φόβους για περεταίρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Στην αποτρόπαιη αυτή επίθεση, σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.” Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το πλήγμα στα υψίπεδα του Γκολάν το οποίο στοίχισε με τραγικό τρόπο τη ζωή 12 ανθρώπων. Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Έχουμε υπάρξει σαφείς ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της”, έγραψε ο Λάμι στην πλατφόρμα Χ.

Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά
Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά (AP Photo/Leo Correa)

Διενέργεια διεθνούς έρευνας για το φονικό χτύπημα ζητά η Βηρυτός

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση, ενώ το Ισραήλ απορρίπτει τη διάψευσή της και δεσμεύτηκε να πλήξει σφόδρα την οργάνωση.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου ώστε “να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου”, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Το Κάιρο, διαμεσολαβητής στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου με τον Λίβανο.

Η Βηρυτός ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ, και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά
Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά (AP Photo/Leo Correa)

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο τραγικό απολογισμός της επίθεσης με ρουκέτα από τον Λίβανο είναι 12 νεκρά παιδιά και εφήβοι ηλικίας 10 έως 16 ετών, 30 τραυματίες και ένας 13χρονος αγνοούμενος. Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών. Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη «διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε.

Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης σε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν
Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης σε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν AP

Σε ύψιστη επιφυλακή η Χεζμπολάχ για το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σήμερα σε ύψιστη επιφυλακή, είπαν δύο πηγές ασφαλείας στο Ρόιτερς

Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα την πολύνεκρη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος προσαρτημένο στο Ισραήλ, για την οποία κατηγορείται η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και κάλεσε “όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

“Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, την επόμενη ημέρα της επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.

Τέλος, διατυπώνεται έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα