Ισραήλ – Λίβανος: Εντείνεται ο φόβος για πόλεμο – Απειλή ΗΠΑ κατά Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο
Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο AP Photo/Ariel Schalit, File

Αυξάνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση των επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν πως σε περίπτωση επίθεσης της Χεζμπολάχ, θα υπερασπιστούν το Ισραήλ με κάθε τρόπο.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης του Λιβάνου, έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων κατοίκων από τις μεθοριακές ζώνες του νοτίου Λιβάνου και του βορείου Ισραήλ.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, η Χεζμπολάχ αποθηκεύει ιρανικούς πυραύλους και εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης, με τους αξιωματούχους της χώρας να σπεύδουν ήδη από την επόμενη ημέρα να υπερασπιστούν τη “φήμη” του αεροδρομίου”, οργανώνοντας επίσκεψη δημοσιογράφων και διπλωματών στο σημείο.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Λιβάνου να διαψεύσει τις παραπάνω πληροφορίες, οι εντάσεις στην περιοχή αυξήθηκαν, με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων να μεταδίδει χτες, Δευτέρα (24/6), ότι “εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρία αεροπορικά πλήγματα στις Ζουρντ Μάσα και Τζέντα, στην περιοχή της Σιαάρα στον ανατολικό Λίβανο”.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού.

“Θα γίνει πόλεμος”, προέβλεψε η Ελέν Άμπερτζελ, μία κάτοικος της πόλης Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ, η οποία έχει απομακρυνθεί από το σπίτι της και διαμένει σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ. “Θα πρέπει να γίνει πόλεμος για να απωθήσουμε την Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα”, πρόσθεσε σε δηλώσεις της στο AFP.

Σκληρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ

Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν μία ασυνήθιστη προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν το πολεμικό κλίμα, που καλλιεργείται καθημερινά στη Μέση Ανατολή: “Μην νομίζετε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αποτρέψει το Ισραήλ από το να σας επιτεθεί”.

Παράλληλα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο POLITICO ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί αν η Χεζμπολάχ προβεί σε αντίποινα.

Επίθεση Λιβάνου στο Ισραήλ (Φωτογραφία αρχείου)
Επίθεση Λιβάνου στο Ισραήλ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Ariel Schalit

Όπως είπαν, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πρόθυμη να παράσχει οποιαδήποτε μορφής υποστήριξη στο Ισραήλ, σε μια τέτοια περίπτωση. Από την αναπλήρωση του ισραηλινού πυραυλικού αμυντικού συστήματος “Iron Dome” μέχρι την παροχή πληροφοριών.

Εάν το Ισραήλ βρεθεί υπό σοβαρή πίεση – με τη Χεζμπολάχ να ρίχνει ρουκέτες και πυραύλους στις μεγάλες πόλεις του, για παράδειγμα – οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε πιο άμεση στρατιωτική υποστήριξη, υποστήριξαν.

Όπως σημειώνει το POLITICO, επικαλούμενο τους αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν λάβει οριστική απόφαση για το τι θα κάνουν, αν και κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ούτε και το Ιράν. Βέβαια οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ενός λάθος χειρισμού από οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να πυροδοτήσει μία γενικευμένη σύρραξη.

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι η «εντατική» φάση των μαχών με τη Χαμάς έχει τελειώσει. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους, με τρεις αεροπορικές επιδρομές στην Πόλη της Γάζας, ενώ βομβάρδισαν και τη Ράφα.

Σε δύο επιθέσεις επλήγησαν σχολεία, προκαλώντας τον θάνατο 14 ατόμων. Ένα πλήγμα σε κατοικία στον καταυλισμό Σάτι σκότωσε άλλους 10, συμπεριλαμβανομένων συγγενών του Ισμαήλ Χανίγια.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε μαχητές που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.

Το σχέδιο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή ότι «μετά το τέλος της εντατικής φάσης των μαχών στη Γάζα, θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε εκ νέου ορισμένες δυνάμεις προς τον βορρά και θα το κάνουμε κυρίως για αμυντικούς σκοπούς».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων διαδηλώσεων στο Ισραήλ, που απαιτούν την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λόγω της παραίτησης δύο σημαντικών στελεχών του υπουργικού συμβουλίου πολέμου.

Σφαγή στη Γάζα
Σφαγή στη Γάζα AP Photo Jehad Alshrafi

Ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στα τέλη Μαΐου, το οποίο προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές της Γάζας, απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες στο κοινοβούλιο ότι είναι «προσηλωμένος στην ισραηλινή πρόταση που επιδοκίμασε ο πρόεδρος Μπάιντεν», τονίζοντας ότι η θέση του Ισραήλ παραμένει αμετάβλητη.

Παρά τις εντάσεις, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέικομπ Λιου υπογράμμισε την ανάγκη για μια «πολιτική διοίκηση» στη Γάζα, με την Παλαιστινιακή Αρχή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση και τη μελλοντική αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει «στρατιωτικό έλεγχο» της Γάζας στο εγγύς μέλλον, επιθυμώντας τη δημιουργία μιας πολιτικής διοίκησης που θα διαχειρίζονται «Παλαιστίνιοι», χωρίς όμως να καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα