Ισραήλ: Νεκρή επιζήσασα του Φεστιβάλ Nova – “Το κράτος σκότωσε τη Shirel”

Διαβάζεται σε 3'
Διαμαρτυρία για την απελευθέρωση των ομήρων στο Ισραήλ
Διαμαρτυρία για την απελευθέρωση των ομήρων στο Ισραήλ AP Photo

Η οικογένεια της Shirel Golan κατηγορεί το κράτος του Ισραήλ καθώς η κόρη τους, αφού επέζησε της επίθεσης της Χαμάς, δεν έλαβε επαρκή βοήθεια από τις κρατικές αρχές για να αντιμετωπίσει το τραύμα της

Η Shirel Golan, μια από τις επιζήσασες της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της την ημέρα που έκλεινε τα 22 της χρόνια.

Η είδηση του θανάτου της, σύμφωνα με την Jerusalem Post, έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια χορευτικής εκδήλωσης Zumba που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Τελ Αβίβ και Λονδίνο, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζήσαντες του φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Golan υπέφερε από μετατραυματικό στρες λόγω των φρικτών γεγονότων που έζησε στις 7 Οκτωβρίου, κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπου περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και στον χώρο του φεστιβάλ Nova. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν.

“Το κράτος σκότωσε τη Shirel”

Ο αδελφός της, Eyal, θυμάται πώς στις 7 Οκτωβρίου, μαζί με τα αδέλφια του, έστησαν ένα κέντρο επιχειρήσεων για να βοηθήσουν την Shirel να διαφύγει από την περιοχή. Τελικά, σώθηκε από έναν αστυνομικό, ο οποίος την μετέφερε στο Κφαρ Μαϊμόν, αφού το πρώτο όχημα στο οποίο επέβαινε μετατράπηκε σε “όχημα θανάτου”, όπου δολοφονήθηκαν 11 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Eyal, η Shirel Golan παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, όπως αποφυγή και κοινωνική απομόνωση. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να την πείσει να ζητήσει θεραπεία, η ίδια ανέφερε ότι δεν έλαβε την απαραίτητη βοήθεια από τις κρατικές αρχές του Ισραήλ. Νοσηλεύτηκε δύο φορές στο Νοσοκομείο Lev Hasharon στην Πάρντεσια, ωστόσο η οικογένεια τόνισε ότι ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως θύμα μετατραυματικού σοκ από τα γεγονότα του Φεστιβάλ Nova.

“Το κράτος σκότωσε τη Shirel” υπογράμμισε ο Eyal, προσθέτοντας: “Αν το κράτος δεν αφυπνιστεί, θα δούμε και άλλα τέτοια περιστατικά.” Κάλεσε τις αρχές να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και να βελτιώσουν τη βοήθεια προς τα θύματα τραύματος, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Η Shirel Golan, η μικρότερη από πέντε αδέρφια, άφησε πίσω της τους γονείς και τους τέσσερις αδελφούς της. Η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την JNF UK, με επικεφαλής στο Τελ Αβίβ τον Eylon Levy, πρώην εκπρόσωπο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Σιδηρών Σπαθιών και χορευτή Zumba.

Ο Levy σχολίασε: «Δυστυχώς, λάβαμε σήμερα την τραγική είδηση για τη Shirel Golan, αιωνία της η μνήμη, που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για στήριξη από τις πολιτικές οργανώσεις προς τους επιζώντες της σφαγής. Είναι ηθικό μας καθήκον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα