Ισραήλ: Ο Γκαντζ ανακοινώνει την παραίτησή του από την κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 3'
Μπένι Γκαντζ (φωτογραφία αρχείου)
Ο Μπένι Γκαντζ (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπένι Γκαντζ.

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως ο Γκαντζ επρόκειτο να πραγματοποιήσει νωρίτερα συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανακοίνωνε την παραίτησή του, αλλά αναβλήθηκε λόγω της απελευθέρωσης των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων σε ειδική επιχείρηση στο κέντρο της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το haaretz.com, λίγες ώρες αφότου ο Γκαντζ ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου κάλεσε τον Γκαντζ να μην παραιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης: «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια, ο Γκαντζ απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: “Εκτός από τη δικαιολογημένη χαρά για το επίτευγμα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ παραμένουν ως έχουν. Ως εκ τούτου, λέω στον πρωθυπουργό και σε ολόκληρη την ηγεσία – ακόμη και σήμερα, ότι πρέπει να εξετάσουμε με υπευθυνότητα το πώς είναι σωστό και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα”.

Το deadline που είχε θέσει ο Γκαντζ στον Νετανιάχου για το σχέδιό του για τη Γάζα έληξε χθες, Σάββατο (08/06). «Προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να εισέρχονται στο πιο ιερό πράγμα από όλα, την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε τότε. Τα περισσότερα μέλη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του οποίου ο Γκαντζ είναι πρόεδρος, υποστηρίζουν την επιστροφή του στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο Γκαντζ απέρριψε τις εκκλήσεις ορισμένων μελών του κόμματός του να καθυστερήσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στην παρούσα κυβέρνηση, αναπτύχθηκε βαθιά δυσπιστία μεταξύ του Γκαντζ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου πίστευε ότι ο Γκαντζ ήθελε σε κάθε περίπτωση να ανατρέψει την κυβέρνηση, ενώ ο Γκαντζ ήταν πεπεισμένος ότι ο Νετανιάχου βάζει τα πολιτικά του συμφέροντα πάνω από τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.

Στην ομιλία του με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ο Γκαντζ ανέφερε έξι θέματα για τα οποία απαίτησε από την κυβέρνηση να λάβει σημαντικές αποφάσεις: επιστροφή των ομήρων, ανατροπή της Χαμάς και αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, απόφαση για εναλλακτική κυβέρνηση στη Γάζα, να επιτραπεί στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, προώθηση της εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία και υιοθέτηση ενός περιγράμματος στρατιωτικής ή εθνικής θητείας για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες.

Παρ’ όλα αυτά, το κύριο θέμα ενδιαφέροντος του Γκαντζ ήταν η εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή συνομιλιών για το θέμα της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα.

Με την αποχώρηση του Γκαντζ τώρα, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο συστάθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είναι πιθανό να διαλυθεί, αναφέρει το haaretz.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα