Ισραήλ: “Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους”

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα Ισραήλ - Γάζα
Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα Ισραήλ - Γάζα AP Photo/Tsafrir Abayov

Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί για τους επόμενους 7 μήνες, παρά τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, δήλωσε την Τετάρτη (29/5), ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, απορρίπτοντας την ιδέα να σταματήσει ο πόλεμος μετά τη στρατιωτική επίθεση των IDF στη Ράφα, που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, καθώς δεκάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο.

Αναμένουμε άλλους επτά μήνες μάχης, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτό που ορίζουμε ως την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χανέγκμπι σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, Kan, όπως μετέδωσαν οι New York Times.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει και στο παρελθόν λόγο για “μια εκστρατεία διαρκείας που θα εξελίσσεται σταδιακά προς μάχες χαμηλότερης έντασης”.

Όπως, όμως, επισημαίνει το ρεπορτάζ των NYT, η εκτίμηση του Χανέγκμπι φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον Απρίλιο δήλωνε ότι η χώρα “βρίσκεται στα πρόθυρα της νίκης” στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν επιστρέψει σε περιοχές της βόρειας Γάζας, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν μια νέα εξέγερση μαχητών της Χαμάς. Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες είχαν αποχωρήσει νωρίτερα οι IDF ανακοινώνοντας πως είχαν εκπληρώσει τον σκοπό τους, δηλαδή την εξάλειψη των μαχητών της Χαμάς.

Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα Ισραήλ - Γάζα
Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα Ισραήλ - Γάζα AP Photo/Tsafrir Abayov

Η παραπάνω απειλητική δήλωση του Χανέγκμπι έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, που θα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των ομήρων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ ενώ την ίδια στιγμή το Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να περιορίσει την επίθεσή του στη Ράφα.

Η διεθνής κατακραυγή εντάθηκε μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι. Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από το συμβάν προκάλεσαν παγκόσμια φρίκη, καθώς επρόκειτο για ένα μέρος, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως “safe zone”.

Μια “ασφαλής περιοχή” δέχτηκε τα πυρά των ισραηλινών με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, να καούν ζωντανοί.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο δύο διοικητές της Χαμάς ενώ ο Νετανιάχου έκανε λόγο για “τραγικό ατύχημα”.

Σημειώνεται ότι δύο ημέρες μετά το παραπάνω χτύπημα αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε ένας ακόμα βομβαρδισμός στη Ράφα, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι χτύπησε εντός των ορίων της ανθρωπιστικής ζώνης που έχει οριστεί από το Ισραήλ και η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Ράφα.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε καταυλισμό
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε καταυλισμό AP

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θεωρεί κρίσιμη την κατάληψη μιας λωρίδας κατά μήκος της νότιας άκρης της Γάζας, από τα σύνορα του Ισραήλ μέχρι τη Μεσόγειο, μια ζώνη μήκους περίπου 9 μιλίων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, γνωστή στο Ισραήλ ως Phliadelphi Corridor.

“Ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει περίπου το 75% της εν λόγω ζώνης”, δήλωσε ο κ. Χανέγκμπι, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός έλεγχος στην περιοχή είναι κρίσιμος για την αποτροπή του διασυνοριακού λαθρεμπορίου όπλων, που θα επέτρεπε στη Χαμάς και σε άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες να επανεξοπλιστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα