Ισραήλ: Προσπάθεια “νομιμοποίησης” των παράνομων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη

Διαβάζεται σε 2'
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη AP

Το Ισραήλ αποφάσισε το διαχωρισμό 13 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για τον διαχωρισμό 13 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη από τις γειτονικές κοινότητές τους, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Οι οικισμοί θα αναγνωριστούν τελικά ως ανεξάρτητοι, ανέφερε στην πλατφόρμα Χ σχετικά, ένα μέτρο που ακολουθεί την έγκριση δεκάδων χιλιάδων οικιστικών μονάδων σε όλη τη Δυτική Όχθη.

“Συνεχίζουμε να ηγούμαστε μιας επανάστασης ομαλοποίησης και κανονικοποίησης στους οικισμούς. Αντί να κρυβόμαστε και να απολογούμαστε — υψώνουμε τη σημαία, οικοδομούμε και τακτοποιούμε. Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον δρόμο προς πραγματική κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια”, είπε ο Σμότριτς, χρησιμοποιώντας τον ισραηλινό όρο για τη Δυτική Όχθη.

Η εναντίωση του Ισραήλ στην παραχώρηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης έχει ενταθεί λόγω φόβων για επανάληψη μια επίθεσης όπως αυτή μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον του εδάφους του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και θέτει στο στόχαστρο ύποπτους μαχητές.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την έγκριση του διαχωρισμού των οικισμών και την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητων οικισμών, λέγοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη διεθνή νομιμότητα και τα διεθνή ψηφίσματα.

Η Χαμάς, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα, καταδίκασε το μέτρο στη Δυτική Όχθη χαρακτηρίζοντάς το “απελπισμένη προσπάθεια να επιβάλει πραγματικότητες επί του εδάφους και να εδραιώσει την αποικιοκρατική κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη”.

Περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν πως οι οικισμοί του Ισραήλ σε έδαφος που κατέλαβε στον πόλεμο, είναι παράνομοι. Το Ισραήλ διαφωνεί, επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη γη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font