Ισραήλ: Πρόταση για απελευθέρωση όλων των ομήρων και τερματισμό των μαχών στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Πόλεμος στη Γάζα
Πόλεμος στη Γάζα AP Photo/Leo Correa

Πληροφορίες για νέα πρόταση του Ισραήλ που αφορά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, αλλά και την ασφαλή έξοδο του Γιαχία Σινουάρ.

Το Ισραήλ έχει καταθέσει πρόταση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τις δυνάμεις της Χαμάς, συνοδευόμενη από πρόταση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Times of Israel, επικαλούμενο τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, το Ισραήλ έχει προτείνει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με το οποίο θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι ταυτόχρονα και θα τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα επιτραπεί η ασφαλής έξοδος από τον θύλακα στον Γιαχία Σινουάρ και τους συνεργάτες του.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, τον αφοπλισμό της Γάζας και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για την περιοχή, σύμφωνα με την αναφορά. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο Γκαλ Χιρς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα των ομήρων, ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών, με τη γνώση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας.

Πηγές που συναντήθηκαν με τον Χιρς αναφέρουν ότι η πρόταση ονομάζεται «συμφωνία ασφαλούς διόδου».

Ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Kan ότι το σχέδιο προτάθηκε ως «Σχέδιο Β» (Plan B).

«Λόγω των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις και του περιορισμένου χρόνου για τις ζωές των ομήρων, θέλουμε να προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα συντομεύσει τα στάδια και θα επιτρέψει μια ταχύτερη συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό θα συμβεί εάν ο Σινουάρ εγκαταλείψει [τη Γάζα] και επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου και να επιτρέψουμε στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να μεταβεί σε ασφαλές μέρος».

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών καλεί την κυβέρνηση να εκφράσει ισχυρή υποστήριξη στην πρόταση.

«Χαιρετίζουμε το νέο σχέδιο του Νετανιάχου: μια μοναδική συμφωνία και τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει το φόρουμ σε δήλωσή του.

«Μια μοναδική συμφωνία που περιλαμβάνει τους 101 ομήρους είναι η επιθυμία όλων των Ισραηλινών πολιτών και των οικογενειών των ομήρων. Η πρόταση ενισχύει την ασφάλεια στο Ισραήλ και επιτρέπει την επίτευξη μιας συνολικής περιφερειακής συμφωνίας», συνεχίζει η δήλωση.

Η δήλωση προσθέτει ότι η πρόταση παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον μπροστά σε ηγέτες αραβικών χωρών και έλαβε θετική ανταπόκριση.

Το φόρουμ καλεί όλα τα μέλη της κυβέρνησης να υποστηρίξουν δημόσια την πρόταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα