Ισραήλ: Μαραθώνια συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για το Ιράν

Διαβάζεται σε 6'
Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκαλάντ και Μπένι Γκανζ
Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιοάβ Γκαλάντ και Μπένι Γκανζ Abir Sultan/Pool Photo / AP IMAGES

Στραμμένα στο Ισραήλ είναι όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή την επίθεση από το Ιράν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαραθώνια η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, από το οποίο αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις για την αντίδραση της χώρας στην άνευ προηγουμένη επίθεση από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τα τρία αυτά πρόσωπα αναμένεται να αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Κατά την προσέλευσή του στην κρίσιμη συνεδρίαση, ο τελευταίος εξ αυτών φάνηκε να μην υποστηρίζει την επιβολή άμεσων αντιποίνων κατά του ίδιου του Ιράν, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση, δήλωσε ο Μπένι Γκανζ και πρόσθεσε:

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί με το Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν – αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η στρατηγική συμμαχία και το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε σε αυτή τη σημαντική δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί τώρα […] Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν – θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν, με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι ιδανική για εμάς. Και το πιο σημαντικό – μπροστά στην επιθυμία των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι».

«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει τα καθήκοντά μας. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί – θα νικήσουμε».

Στο ίδιο πνεύμα ο Γιόαβ Γκαλάντ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μία στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την από κοινού απόκρουση της μαζικής επίθεσης. «Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά σε αυτούς τους πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή».

 

Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (…) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, το μοναδικό θύμα από την αεροπορική επίθεση του Ιράν ήταν ένα 7χρονο κορίτσι στη νότια έρημο του Ισραήλ, ενώ μια στρατιωτική βάση υπέστη ελαφρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης εδώ και μια εβδομάδα ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επικεντρώσει ακριβώς σε ένα τέτοιο σενάριο: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε έντονα εναντίον μιας βιαστικής ισραηλινής απάντησης.

Το Ιράν, από την πλευρά του, ελπίζει σαφώς σε μια ήπια αντίδραση. Σε μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη υπό τον φόβο αντιποίνων ανέφερε ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Το να να επιχειρήσει εναντίον τους θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, ωστόσο θεωρείται πιθανό ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν τη φιλοδοξία τους.

Το NBC News μετέδωσε, το βράδυ του Σαββάτου, ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης «ανησυχούν πως το Ισραήλ θα μπορούσε να προβεί σε μια βιαστική κίνηση ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν, χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

Το δημοσίευμα προσέθετε, δε -επικαλούμενο τρεις ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Μπάιντεν- ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του πως ο Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση». Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η κατάρρευση του συνασπισμού του και οι νέες εκλογές.

Στο τραπέζι του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του Ισραηλινού στρατού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα εξής σενάρια:

  1. Πλήγματα στις ιρανικές βάσεις απ’ όπου εκτοξεύτηκαν τα drones και οι πύραυλοι
  2. Πλήγματα σε μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί.
  3. Καμία προσώρας απάντηση επί του πεδίου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα