Ισραήλ – Χαμάς: Ανησυχία για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων – Ποια συμφωνία εξετάζεται  

Διαβάζεται σε 3'
Ισραήλ – Χαμάς: Ανησυχία για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων – Ποια συμφωνία εξετάζεται  
Haim Zach/GPO/Handout via AP

“Πυρετός” διαπραγματεύσεων για παράταση της ανακωχής που λήγει τα μεσάνυχτα με νέους όρους. Τι ζητά το Ισραήλ για να δώσει το “πράσινο” φως.

Έντονη ανησυχία σχετικά με τους καταλόγους των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα, την τελευταία ημέρα της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, εκφράζουν Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Όπως είπε μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, μεσολαβητές του Κατάρ συνεργάζονται με τις δύο πλευρές για την επίλυση των ζητημάτων και την αποφυγή καθυστερήσεων.

Ανέφερε επίσης πως η Χαμάς θέλει να παρατείνει την εκεχειρία, ενώ το Ισραήλ είχε προηγουμένως προσφερθεί να συμφωνήσει σε μια επιπλέον ημέρα ανακωχής και την απελευθέρωση τριπλάσιων Παλαιστινίων κρατουμένων για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται. 

Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τις σημερινές λίστες. Στο Κατάρ εργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το επιλύσουν και να αποφύγουν καθυστερήσεις”, είπε ο αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε μέσα σε μια νύχτα τον τελικό κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν, ωστόσο, αυτός “υπόκειται σε αναθεώρηση”, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου..

Παράλληλα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος, εξοικειωμένος με τις συνομιλίες εκεχειρίας, είπε ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έδειξαν θετική στάση στα αιτήματα για παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση“.

Ισραηλινός αξιωματούχος από την πλευρά του, είπε στο Reuters ότι το βάρος πέφτει στη Χαμάς ώστε να συντάξει μια νέα λίστα με 10 ομήρους που θα μπορούσε να απελευθερώσει την Τρίτη. Εάν το Ισραήλ εγκρίνει τον κατάλογο, η εκεχειρία θα παραταθεί κατά μία ημέρα, με το Ισραήλ να απελευθερώνει τριπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για το πολύ πέντε επιπλέον ημέρες από την τρέχουσα εκεχειρία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παλαιστινιακή Αρχή: “Τι απέγιναν οι κάτοικοι της Γάζας που έχουν συλληφθεί”

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έχει συλλάβει περίπου 100 κατοίκους της Γάζας, επισημαίνοντας ότι φοβάται για τα χειρότερα για τους Παλαιστίνιους αυτούς για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει την ταυτότητά τους, πού βρίσκονται, ούτε τις κατηγορίες με βάση τις οποίες συνελήφθησαν.

«Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει πόσους ανθρώπους έχει συλλάβει στη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα», που βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό σε απάντηση στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Επιτροπής.

«Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν αφού συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ενημερωθήκαμε (από το Ισραήλ) μία φορά στη διάρκεια του πολέμου για 105 συλλήψεις, αλλά χωρίς καμία λεπτομέρεια για την τύχη αυτών των ανθρώπων».

«Η απουσία ενημέρωσης για τον αριθμό (των συλληφθέντων) και η απουσία επικοινωνίας μάς κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να έχει κάνει ό,τι θέλει με εκείνους, ακόμη και να τους έχει σκοτώσει», κατήγγειλε ο Φαρές, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ζητήσει μάταια πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές.

Ερωτηθείς από το AFP ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα