Ισραήλ-Χαμάς: Απελευθερώθηκαν 17 όμηροι και 39 κρατούμενοι

Διαβάζεται σε 8'
Ισραηλινοί υποδέχονται τους ομήρους
Ισραηλινοί υποδέχονται τους ομήρους AP Photo/Tsafrir Abayov

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση 17 ομήρων από την Χαμάς, καθώς και 39 Παλαιστινίων κρατουμένων, κατά την τρίτη μέρα της εκεχειρίας.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής (26/11) – ώρα Ελλάδας – η τρίτη ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, στο πλαίσιο της συμφωνίας Χαμάς Ισραήλ, ενώ οκληρώθηκε περίπου στις 20:00 το βράδυ.

Από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν 17 όμηροι. Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι τέσσερις γυναίκες και εννέα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η 4χρονη Αμερικανοϊσραηλινή Άμπιγκελ. Οι δέκα από τους 13 είναι μέλη τριών οικογενειών. Απελευθερώθηκαν επίσης τρεις Ταϊλανδοί και ένας Ρωσοϊσραηλινός, ο Ρον Κριβόι – ο ισραηλινός στρατός τον αναφέρει «Ισραηλινό» ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου.

Στη συνέχεια, απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Λεωφορεία θεάθηκαν να αναχωρούν από τη φυλακή του Όφερ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου είχαν μεταφερθεί οι κρατούμενοι πριν από την αποφυλάκισή τους. Οι (πρώην) κρατούμενοι έφτασαν ήδη στην Μπεϊτούνια.

Αυτοί είναι οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν σήμερα

  • Η Άβιγκεϊλ Αϊτάν, 4 ετών, της οποίας οι γονείς δολοφονήθηκαν και οι δύο στις 7 Οκτωβρίου και έχει δύο επιζώντα αδέλφια, απήχθη μαζί με τους γείτονές της από το Κφαρ Αζά.
  • Η Χαγκάρ Μπροντέζ, 40 ετών, και τα παιδιά της Όφρι, 10 ετών, Γιουβάλ, 9 ετών, και Ορίγια, 4 ετών, αιχμαλωτίστηκαν από το Κφαρ Αζά, ενώ ο σύζυγος/πατέρας τους Άβιχαϊ πολεμούσε τους τρομοκράτες.
  • Τσεν Αλμόγκ Γκολντστέιν, 48 ετών, και Άγκαμ, 17 ετών, Γκαλ, 11 ετών και Ταλ, 9 ετών, που απήχθησαν από το Κφαρ Αζά. Ο πατέρας Ναντάλ και η κόρη τους Γιαμ σκοτώθηκαν στην επίθεση.
  • Άλμα Αβραάμ, 84 ετών, που πιάστηκε όμηρος από το Ναχάλ Οζ.
  • Αβίβα Σιγκέλ, 64 ετών, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, αιχμαλωτίστηκε από το Κφαρ Αζά μαζί με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό πολίτη Κέιτ Σιγκέλ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη στη Γάζα.
  • Οι αδελφές Έλα, 8 ετών και Νταφνά, 15 ετών, που πιάστηκαν αιχμάλωτες από το Ναχάλ Οζ μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, Νόαμ, της φίλης του, Ντίκλα και του γιου της, Τομέρ.
  • Ο Ρόνι Κριβόι, 25 ετών, υπήκοος Ρωσίας και Ισραήλ, εργαζόταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova όταν απήχθη.
Όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν την τρίτη μέρα της εκεχειρίας
Όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν την τρίτη μέρα της εκεχειρίας Hostages and Missing Families Forum headquarters / AP IMAGES

Μια 4χρονη με αμερικανική υπηκοότητα αφέθηκε ελεύθεροι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι μια 4χρονη Αμερικανίδα που είχε απαχθεί από τη Χαμάς είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα.

«Είναι ελεύθερη και βρίσκεται πλέον στο Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν εκφράζοντας την ελπίδα να απελευθερωθούν και άλλοι Αμερικανοί σύντομα.

Πρόκειται για την Άμπιγκειλ Ίνταν η οποία έκλεισε τα 4 της χρόνια μόλις πριν από δύο ημέρες. Την απελευθέρωσή της είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μια (Αμερικανίδα) όμηρος θα απελευθερωθεί σήμερα. Αλλά δεν θα είμαστε σίγουροι μέχρι να την δούμε ασφαλή εκτός της Γάζας», πρόσθεσε.

Το παιδί απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς. «Είδε να σκοτώνουν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της», είπε ο Σάλιβαν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από τη Μασαχουσέτη όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είπε επίσης ότι στόχος του είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την Δευτέρα, τουλάχιστον για όσο διάστημα απελευθερώνονται άνθρωποι. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Αμερικανοί όμηροι. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, δέκα Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και η μικρή Αμπιγκέιλ, κρατούνται από τη Χαμάς. «Δεν έχουμε αποδείξεις ζωής για κανέναν τους», είπε νωρίτερα ο Σάλιβαν σε άλλη συνέντευξη, στο δίκτυο ABC.

Χαμάς: Ελεύθερος Ρώσος όμηρος

Το απόγευμα της Κυριακής (26/11) η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος είχε απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Το Κρεμλίνο καλεί τακτικά για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας ότι μια διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Όχημα του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρει ομήρους που απελευθερώθηκαν AP Photo/Fatima Shbair

Το μεσημέρι του Σαββάτου (26/11), η Αίγυπτος είχε ανακοινώσει ότι παρέλαβε καταλόγους με τα ονόματα 13 ομήρων που θα αφήνονταν ελεύθεροι σήμερα από την Χαμάς καθώς και των 39 Παλαιστινίων που θα αποφυλακίζονταν από τις ισραηλινές φυλακές, κατά την τρίτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Ελεύθεροι 17 όμηροι και 38 κρατούμενοι μετά από ολονύχτιο θρίλερ

Το βράδυ του Σαββάτου (25/11), έπειτα από ολονύχτιο θρίλερ, 17 που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι. Είχε προηγηθεί μεγάλη αναμονή λόγω περιπλοκών της τελευταίας στιγμής, ενώ απελευθερώθηκαν και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κατά τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας.

Για μη τήρηση της συμφωνίας κατηγορούσε η μία την άλλη πλευρά, ενώ χρειάστηκε χθες η παρέμβαση Κατάρ και Αιγύπτου για την επίλυση του προβλήματος.

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες ήταν η 21χρονη Μάγια Ρεγκέβ, η οποία απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της όταν προσπαθούσαν να φύγουν από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς. “Είμαι πολύ χαρούμενη που η Μάγια επιστρέφει σε εμάς. Ωστόσο η καρδιά μου είναι κομμάτια επειδή ο γιος μου Ιτάι είναι ακόμη φυλακισμένος”, δήλωσε η μητέρα τους Μίριτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων.

Παράλληλα, απελευθερώθηκε και η 9χρονη Έμιλυ Χαντ, το κορίτσι που θεωρούνταν νεκρό στο Κιμπούτς Μπέρι.

Ο πατέρας της Τόμας είχε συγκλονίσει τον κόσμο μιλώντας στο CNN. «Ήταν νεκρή. Ήξερα ότι δεν ήταν μόνη, δεν ήταν στη Γάζα, δεν βρισκόταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, τρομοκρατημένη κάθε λεπτό της κάθε μέρας, πιθανώς για τα επόμενα χρόνια. Οπότε ο θάνατος ήταν μια ευλογία», είχε δηλώσει ο πατέρας.

Ο ίδιος είχε ενημερωθεί όμως, αρκετές ημέρες αργότερα, ότι το κορίτσι ήταν πιθανό να ζει και να είναι όμηρος της Χαμάς.

“Στην αρχή, όταν μου είπαν ότι μάλλον ήταν νεκρή, ήταν κατά κάποιο τρόπο ανακούφιση. Αλλά τώρα πρέπει να αλλάξω το μυαλό μου με αυτές τις νέες πληροφορίες και τώρα έχω ελπίδα, τώρα έχω ελπίδα ότι είναι ζωντανή, οπότε προσευχόμαστε να επιστρέψει“ δήλωσε αργότερα.

Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά παρά την κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, Παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε το Σάββατο (25/11) από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στη Γάζα, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει εδώ και τρεις ημέρες.

H είδηση, η οποία δεν σχολιάστηκε καθόλου από την πλευρά του Ισραήλ, γνωστοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνου.

Παρόμοια παραβίαση της προσωρινής εκεχειρίας φέρεται να έγινε και την Παρασκευή (24/11) όταν σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να επιστρέψουν στο σπίτι τους στη Βόρεια Γάζα.

Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο τεσσάρων διοικητών της

Επίσης, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Μεταξύ αυτών είναι και ο στρατιωτικής διοικητής της ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας, ο Αχμεντ αλ Γκαντούρ.

“Ο Αχμεντ Γκαντούρ ήταν μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της Χαμάς και διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας”, ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος με ανακοίνωση που ανήρτησε στο κανάλι της στο Telegram.

Μεταξύ των τριών άλλων που σκοτώθηκαν είναι ο Αϊμάν Σιάμ, επικεφαλής των μονάδων εκτόξευσης ρουκετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα