Ισραηλινοί στρατιώτες δίνουν πληροφορίες σε ακροδεξιούς που καταστρέφουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι παραλαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια
AP Photo/Abdel Kareem Hana

Δημοσίευμα του βρετανικού Guardian αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία δίνουν πληροφορίες σε ομάδες Ισραηλινών για να μπλοκάρουν και να βανδαλίσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό στους εκτοπισμένους της Γάζας.

Μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας φέρεται πως καθοδηγούν ακροδεξιούς στις περιοχές όπου βρίσκονται τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο βρετανικός Guardian.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Δευτέρα (13/5) έδειχναν τους Ισραηλινούς να βανδαλίζουν κομβόι ανθρωπιστική βοήθειας που προοριζόταν για τη Γάζα, στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε οργή στη διεθνή κοινότητα, με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την επίθεση ως “εντελώς και απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά”.

O Guardian αποκαλύπτει ότι τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση των φορτηγών τις δίνουν μέλη της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας που βρίσκεται πίσω από τους βανδαλισμούς.

Αυτό επιβεβαιώνεται από συνομιλίες σε κλειστές ομάδες στα social media που εξέτασε ο Guardian, καθώς και από μαρτυρίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ομάδες που μπλοκάρουν τη διέλευση των οχημάτων με προορισμό τη Γάζα, υποστηρίζουν ότι η βοήθεια που μεταφέρεται καταλήγει στη Χαμάς, αντί να παραδοθεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ένας ισχυρισμός που απορρίπτουν οι οργανώσεις αρωγής.

Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν έχει προσφέρει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Rachel Touitou, εκπρόσωπος της ισραηλινής εξτρεμιστικής ομάδας Tzav 9, δήλωσε ότι η ομάδα μπλοκάρει τα φορτηγά που περνούν από το Ισραήλ από τον Ιανουάριο, με την αιτιολογία ότι η βοήθεια που μεταφέρουν “καταλαμβάνεται” από τη Χαμάς μόλις φτάσει στη Γάζα.

Όταν η αποστολή ενός αστυνομικού ή στρατιώτη υποτίθεται ότι είναι να προστατεύει τους Ισραηλινούς και αντ’ αυτού προστατεύει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας – γνωρίζοντας ότι θα καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς – δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για την παροχή πληροφοριών σε ομάδες που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη βοήθεια. Ναι, κάποιες από τις πληροφορίες μας προέρχονται από μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων“, πρόσθεσε η Touitou.

Σε άλλα βίντεο από τον βανδαλισμό της περασμένη Δευτέρας, φαίνονται τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να φλέγονται, ωστόσο η Touitou δήλωσε πως η ομάδα Tzav 9 δεν ήταν υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη πράξη.

 

Παλαιστίνιοι οδηγοί φορτηγών που παρέδιδαν βοήθεια στη Γάζα περιέγραψαν στον Guardian ότι βίωσαν “βάρβαρες” σκηνές, όταν τα οχήματά τους δέχθηκαν επίθεση και υποστήριξαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν το κομβόι, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την επίθεση.

Ο Yazid al-Zoubi, 26 ετών, Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που δέχθηκε επίθεση από τους διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δήλωσε: “Υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των Ιρανών και του στρατού. Είμαστε σοκαρισμένοι και έκπληκτοι που ο στρατός δεν μας παρείχε κανενός είδους προστασία. Παρόλο που ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν τι συνέβαινε. Ο στρατός ήταν στην υπηρεσία όσων μας βανδάλισαν“.

Δύο στρατιώτες από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ αρνήθηκαν εντολή να επέμβουν σε διαδηλωτές που μπλόκαραν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή Makhash την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον IDF. Ο ένας από αυτούς καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan.

Η Sapir Sluzker Amran, μια ισραηλινή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το σημείο ελέγχου Tarqumiya για να καταγράψει τις ενέργειες των ατόμων της περιοχής και να αποτρέψει τη λεηλασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, με προορισμό της Γάζας, δήλωσε ότι ξυλοκοπήθηκε από έναν Ισραηλινό κάτοικο της περιοχής και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την επίθεση.

Οι Ισραηλινοί είχαν όπλα και μαχαίρια“, δήλωσε η Sapir. “Ζήτησα από τους στρατιώτες των IDF να τους σταματήσουν, καθώς αυτό που έκαναν ήταν παράνομο, αλλά μου ζήτησαν να φύγω. Κάποια στιγμή, καθώς προσπαθούσα να αποτρέψω τον βανδαλισμό ενός φορτηγού βοήθειας, ένας έποικος με χαστούκισε πολύ δυνατά και έφυγε. Τον βιντεοσκόπησα και τον φωτογράφισα. Πήγα στην αστυνομία και τους ζήτησα τη βοήθειά τους, καθώς ήθελα να υποβάλω μήνυση εναντίον του άνδρα. Και πάλι, μου ζήτησαν να φύγω. Οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν τον άνδρα που μου επιτέθηκε ελεύθερο να βανδαλίσει τα φορτηγά”.

Η συνεργασία μεταξύ του στρατού και των Ισραηλινών κατοίκων καταγγέλλεται πάντως εδώ και χρόνια από Παλαιστίνιους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ισραηλινή αστυνομία και η Cogat, υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βοηθούσαν όσους εμπόδιζαν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την Κυριακή πάντως, ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, πρότεινε ότι η ίδια η κυβέρνηση θα έπρεπε να σταματήσει τα φορτηγά με βοήθεια προς τη Γάζα αντί να το αφήνει σε ομάδες ακτιβιστών.

Βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα και είμαι υπέρ της ελευθερίας της διαμαρτυρίας. Επιτρέπεται να διαδηλώνουν“, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Army Radio. “Είμαι κατά στο να επιτίθενται και να καίνε φορτηγά … Το υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό που θα έπρεπε να σταματάει τα φορτηγά“, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα