Ισραηλινοί βανδάλισαν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – “Δεν θα φτάσει κανένα τρόφιμο”

Διαβάζεται σε 5'
Κατεστραμμένα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τη Γάζα, ύστερα από τη βίαιη επέμβαση ισραηλινών διαδηλωτών
Κατεστραμμένα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τη Γάζα, ύστερα από τη βίαιη επέμβαση ισραηλινών διαδηλωτών Oren Ziv/AFP

Απάνθρωπες εικόνες έκαναν από χτες τον γύρο του διαδικτύου, κατά τις οποίες Ισραηλινοί διαδηλωτές ποδοπατούν και καταστρέφουν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα. Διεθνείς αντιδράσεις.

Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για τη Γάζα, στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, το μεσημέρι της Δευτέρας (13/5).

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τους Ισραηλινούς πολίτες να πετούν πακέτα τροφίμων στο δρόμο και να σκίζουν σακούλες με σιτηρά. Σε άλλα βίντεο φαίνονται τα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας να φλέγονται, ωστόσο, αυτά δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια προερχόταν από την Ιορδανία και κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι απειλούνται με γενικευμένο λιμό.

Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη “διαμαρτυρία”, δήλωσε ότι διαδήλωνε κατά της κράτησης των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως πίσω από τη διοργάνωση της “διαμαρτυρίας” βρίσκεται η δεξιά ομάδα ακτιβιστών Tzav 9, η οποία επιδιώκει να σταματήσει τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μια διαδηλώτρια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι βρισκόταν στο σημείο ελέγχου τη Δευτέρα επειδή άκουσε ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια βρίσκονταν “στα χέρια της Χαμάς, η οποία προσπαθεί να σκοτώσει και άλλους στρατιώτες και άλλους Ισραηλινούς πολίτες”.

Η Hana Giat, 33 ετών, δήλωσε ότι “κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να πάει στη Γάζα” μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι “υγιείς και ζωντανοί”.

Σε ανακοίνωση που επικαλείται η Jerusalem Post, το Tzav 9 απέρριψε ορισμένες από τις ενέργειες των διαδηλωτών, λέγοντας ότι “σήμερα διαπράχθηκαν πράξεις που δεν συνάδουν με τις αξίες του κινήματός μας”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “το μπλοκάρισμα των φορτηγών είναι ένα αποτελεσματικό και πρακτικό βήμα με το οποίο διαμηνύουμε ότι “δεν περνάει καμία βοήθεια μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος όμηρος”“.

Τέσσερις διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, σύμφωνα με δήλωση των δικηγόρων τους.

Ισραηλινοί διαδηλωτές μπλοκάρουν ανθρωπιστική βοήθεια με κατεύθυνση τη Γάζα
Ισραηλινοί διαδηλωτές μπλοκάρουν ανθρωπιστική βοήθεια με κατεύθυνση τη Γάζα (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Σημειώνεται ότι το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που ένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκε και ένα άλλο τραυματίστηκε καθώς ταξίδευαν σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Αντίδραση του Λευκού Οίκου

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η συμπεριφορά των διαδηλωτών ήταν “εντελώς και απολύτως απαράδεκτη” και ότι ο Λευκός Οίκος εκφράζει τις ανησυχίες του “στο υψηλότερο επίπεδο της ισραηλινής κυβέρνησης”.

Παράλληλα, ο Σλοβένος επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς τόνισε  μέσω X ότι «καταδικάζει» την επίθεση εναντίον «ανθρωπιστικής οχηματοπομπής σε αποστολή για να σωθούν ζωές στη Γάζα», εκφράζοντας «συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζομένου που σκοτώθηκε».

HRW: 8 οι επιθέσεις σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κατηγορώντας μάλιστα τη Χαμάς ότι “κλέβει” την βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Human Right Watch, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν  πραγματοποιήσει τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές και εγκαταστάσεις εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023, απ’ όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

Όπως επισημαίνεται οι ισραηλινές αρχές σε καμία των περιπτώσεων δεν προειδοποίησαν τις οργανώσεις πριν από τα χτυπήματα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά ανθρωπιστικών οργανώσεων:

  • Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF ή Γιατροί χωρίς Σύνορα), 18 Νοεμβρίου 2023.
  • Επίθεση σε ξενώνα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), 9 Δεκεμβρίου 2023.
  • Επίθεση σε καταφύγιο των ΓΧΣ, 8 Ιανουαρίου 2024
  • Επίθεση σε ξενώνα της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) και της Ιατρικής Βοήθειας για τους Παλαιστίνιους (MAP), 18 Ιανουαρίου 2024
  • Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή της UNRWA, 5 Φεβρουαρίου 2024
  • Επίθεση σε ξενώνα των ΓΧΣ, 20 Φεβρουαρίου 2024
  • Επίθεση σε σπίτι που φιλοξενούσε έναν υπάλληλο της αμερικανικής οργάνωσης Near East Refugee Aid Organization (Anera), 8 Μαρτίου 2024

“Αυτό το μοτίβο επιθέσεων εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση και την ικανότητα του Ισραήλ να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στο οποίο ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, βασίζονται για να συνεχίσουν να αδειοδοτούν εξαγωγές όπλων που καταλήγουν στο Ισραήλ” τονίζει σε ανακοίνωσή του το HRW.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα