Ιστορική απόφαση: Η Σουηδία “μπαίνει” δυναμικά στον πόλεμο της Ουκρανίας

Διαβάζεται σε 3'
Ιστορική απόφαση: Η Σουηδία “μπαίνει” δυναμικά στον πόλεμο της Ουκρανίας
(AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Η Σουηδία προσφέρει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία ήδη θεωρεί την επέκταση της Δύσης στην περιοχή ως απειλή.

Η Σουηδία επιβεβαίωσε την έμπρακτη υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αφού ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας συνολικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το Reuters.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική συνεισφορά που έχει προσφέρει μέχρι τώρα η Σουηδία στην Ουκρανία, η οποία τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είναι αντιμέτωπη με πολιτικές και διπλωματικές “μάχες” με στόχο την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) για να διευκρινίσει ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξοπλισμούς για την αεροπορική άμυνα, για το πυροβολικό, για τις δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και για την διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων.

Ακόμα, ο Παλ Γιόνσον, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυάται τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, ώστε περισσότερες εταιρείες να έχουν την ικανότητα να καλύψουν τις ανάγκες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας, περίπου 9,2 δισεκατομμύρια κορώνες, θα διατεθεί για την αγορά εξοπλισμού μέσω της Σουηδικής Διοίκησης Αμυντικού Υλικού. Επιπλέον, η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τη συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία για το 2025, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό σε 40 δισεκατομμύρια κορώνες, από 25 δισεκατομμύρια που ήταν προγραμματισμένα προηγουμένως.

Η κίνηση αυτή αναμένεται σίγουρα να προκαλέσει αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία ήδη θεωρεί την επέκταση της Δύσης στην περιοχή, ως απειλή.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια απαιτεί σημαντικές οικονομικές επενδύσεις. Αν και αυτό μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της Σουηδίας ως πιο δυναμικό μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενδέχεται να οδηγήσει και σε αυξημένες δαπάνες στον τομέα της άμυνας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει άλλους τομείς του προϋπολογισμού δημιουργώντας ανισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας.

Θυμίζουμε πως η Σουηδία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εντάχθηκε στην ΕΕ το 1995, αλλά η χώρα έχει επιλέξει να διατηρήσει το σουηδικό νόμισμα, την κορώνα, και δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ. Η χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ το 2023 αφού υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στην Συμμαχία τον Μάιο του 2022, ακολουθώντας την αλλαγή της πολιτικής ουδετερότητας λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2023, με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις προηγούμενες αντιδράσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Η δε Μόσχα εξέφρασε την απογοήτευσή της και προειδοποίησε για συνέπειες, αν και δεν ανέλαβε άμεση στρατιωτική δράση. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική και σήμανε τη λήξη της μακρόχρονης πολιτικής ουδετερότητας της χώρας, κάτι που ενισχύεται ακόμη περισσότερο τώρα με την έμπρακτη εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα