Ιστορική ημέρα για Ουκρανία και Μολδαβία – Ξεκίνησαν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ

Διαβάζεται σε 3'
Ιστορική ημέρα για Ουκρανία και Μολδαβία – Ξεκίνησαν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ
AP Photo/Olivier Matthys

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σε διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο. Αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών.

Τις συνομιλίες ένταξης με την Ουκρανία ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη (25/6) η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο

Λίγες ώρες αργότερα, η Μολδαβία ξεκίνησε επίσης τις δικές της ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν ορόσημο στην ευρωπαϊκή τους πορεία, ωστόσο οι συνομιλίες ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις που μεταδόθηκαν μέσω βίντεο-σύνδεσης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal περιέγραψε τη μέρα ως «ιστορική», που σηματοδοτεί «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, ιδίως καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας στην πορεία προς την ένταξη. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα και να επιτύχουμε το αδύνατο», δήλωσε ο Shmyhal.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib, η χώρα της οποίας ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι η ΕΕ καταδικάζει “τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και χαιρετίζει την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού” και πρόσθεσε ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο «για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο έντονα χρειαστεί».

Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Λουξεμβούργο ήταν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση Όλγα Στεφανίσινα. «Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για τη χώρα μου. Όλο το έθνος στέκεται ενωμένο πίσω από αυτή την απόφαση» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στην τελετή.

Η Stefanishyna δήλωσε ότι η ελπίδα που ενσωματώνεται στην έναρξη των συνομιλιών θα δώσει στους πολίτες της Ουκρανίας «την ηθική δύναμη να συνεχίσουν να αντιστέκονται» στη ρωσική εισβολή.

Οι διακυβερνητικές διασκέψεις ξεκίνησαν επίσημα τη διαδικασία ευθυγράμμισης των νόμων και των προτύπων των χωρών με εκείνα του μπλοκ των 27 χωρών, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαφθορά και στις δύο χώρες. Ωστόσο, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οι ηγέτες της ΕΕ επισημοποίησαν τα αιτήματα. Αλλά τα πράγματα έχουν κινηθεί πιο αργά από τότε για το Κίεβο και η ένταξη, αν έρθει, μπορεί να αργήσει χρόνια.

Παρόλα αυτά, η έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στέλνει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, πέρα από την οικονομική στήριξη που έχει παράσχει η ΕΕ, η οποία εκτιμάται από αξιωματούχους σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (107 δισεκατομμύρια δολάρια). Είναι επίσης μια ένδειξη υποστήριξης προς τη Μολδαβία, η οποία έχει αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις με τη Ρωσία.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός για εμάς σε ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη και σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευση και των δύο πλευρών για την ευρωπαϊκή ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσάν. «Δεν θα διστάσουμε να καταβάλουμε καμία προσπάθεια για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου να γίνουμε μέλος της ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα