Ιταλία: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στη Λαμπεντούζα – Κλείνουν τις πόρτες Γαλλία – Γερμανία

Ιταλία: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στη Λαμπεντούζα – Κλείνουν τις πόρτες Γαλλία – Γερμανία
Μετανάστες στη Λαμπεντούζα AP

Την ώρα που στις ακτές της Λαμπεντούζα φτάνουν ολοένα και περισσότερες βάρκες με μετανάστες, Γαλλία και Γερμανία αποφασίζουν να αναστείλουν την υποδοχή προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ιταλία.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, με την ακροδεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να περνάει κρίση, καθώς ανάμεσα στις προεκλογικές της υποσχέσεις κυριαρχούσε η υπόσχεση για αυστηρότερους ελέγχους στους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα.

Στο νησί της Λαμπεντούζα οι αφίξεις μεταναστών έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, με πολλούς να συνδέουν τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές με τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη και τον σεισμό στο Μαρόκο, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν αφήσεις άστεγους ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων.

Την Τρίτη, σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την περιοχή φαίνονταν ουρές από βάρκες, όλες γεμάτες με μετανάστες, που περίμεναν να δέσουν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα ενώ ο ημερήσιος απολογισμός αφίξεων ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Ο εισαγγελέας Τζιοβάνι Ντι Λέο δήλωσε ότι 112 σκάφη έφθασαν χθες, μεταφέροντας πάνω από 5.000 μετανάστες, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 63 σκαφών που καταγράφηκαν μέσα σε μία ημέρα τον περασμένο μήνα. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι αφίξεις μεταναστών, με περίπου 1.300 νέες αφίξεις σήμερα το πρωί.

Από την 1η Ιανουαρίου, περίπου 118.500 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές ακτές, αριθμός ρεκόρ που έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Μελόνι.

Οι αφίξεις, σύμφωνα με το Reuters βρίσκονται κοντά στο μέγιστο επίπεδο που καταγράφηκε το 2016, όταν περίπου 181.500 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εκείνου του έτους, υπήρξαν περίπου 115.000 αποβιβάσεις, σε σύγκριση με 114.526 την ίδια περίοδο του 2023.

Γερμανία και Γαλλία σταματούν αν δέχονται μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία

Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ιταλία που αφορούσε την εθελοντική υποδοχή προσφύγων επειδή η Ρώμη δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο «το Βερολίνο ενημέρωσε τη Ρώμη για αυτήν την απόφαση στα τέλη Αυγούστου».

Η απόφαση αυτή αφορά στον εθελοντικό μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που οργανώνει τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες άφιξής τους στην ΕΕ σε άλλες, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, που αποτελούν τις «πύλες εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Τις πόρτες της στους μετανάστες που φτάνουν σε ιταλικό έδαφος έκλεισε νωρίτερα και η Γαλλία.

Μελόνι: Το θέμα των μετεγκατάστασεων είναι δευτερεύουσας σημασίας

Στο μεταναστευτικό/προσφυγικό αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai.

«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε η Μελόνι.

Επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία». «Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σαλβίνι “βλέπει” σχέδιο κατά της κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του προς τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφεται στην Κάτω Ιταλία.

«Το πρόβλημα είναι οι αναχωρήσεις από την Τυνησία, δεν ασκείται ο αναγκαίος έλεγχος. Και μπορώ να πω ότι η αύξηση αυτή των αφίξεων στην Λαμπεντούζα δεν είναι τυχαία. Θεωρώ ότι κάποιος θέλει να βάλει σε δύσκολη θέση, μια κυβέρνηση που “δεν βολεύει”», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια “πράξη πολέμου” κατά της Ιταλίας. Αν οι αφίξεις συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, η χώρα μου θα καταρρεύσει», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι «ο θάνατος του παιδιού πέντε μόλις μηνών, την περασμένη νύχτα έξω από την Λαμπεντούζα, συμβολίζει και τον κοινωνικό και πολιτικό θάνατο της Ευρώπης» και «η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη της, με τη Γερμανία και τη Γαλλία οι οποίες, τις τελευταίες ώρες, αποφάσισαν να κλείσουν τις πόρτες τους».

Υπογράμμισε, δε, ότι «αν η Ιταλία αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό μόνη της, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανενός είδους παρέμβαση» ενώ εκθείασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. «Μέσα σε δέκα μήνες, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, δια της διπλωματικής οδού, για να πετύχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Λέγκα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το κύριο ζήτημα, είναι να προστατευθούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ματέο Σαλβίνι. Σε σχέση, τέλος, με τις Ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου, τάχθηκε «υπέρ μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων που θεωρούνται εναλλακτικές στην αριστερά και στους σοσιαλιστές, για να μην συνεχίσει να κυβερνά την ΕΕ η “πλειοψηφία Ούρσουλα”».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα