Ιταλία: Οργή για τον εργάτη που τον άφησαν να πεθάνει στο δρόμο 

Διαβάζεται σε 4'
Εργάτης γης στην Ιταλία
Εργάτης γης στην Ιταλία (AP Photo/Antonio Calanni)

Οργισμένα τα συνδικάτα στην Ιταλία για τον θάνατο του 31χρονου εργάτη γης. Ακρωτηριάστηκε το χέρι του και τον άφησαν να πεθάνει στον δρόμο.

Oργή έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 31χρονου Ινδού μετανάστη εργάτη γης στην Ιταλία, ο οποίος εγκαταλείφθηκε σε έναν δρόμο στη Λατίνα μετά από ατύχημα κατά το οποίο έκοψε το χέρι του.

Το χέρι του Σατνάμ Σινγκ φέρεται να ακρωτηριάστηκε από μια μηχανή περιτυλίγματος πλαστικού στη φάρμα όπου εργαζόταν. Στη συνέχεια, ο εργοδότης του, ονόματι Αντονέλλο Λοβάτο φέρεται να φόρτωσε τον τραυματία σε ένα φορτηγάκι και να τον εγκατέλειψε κοντά στο σπίτι του, ενώ το ακρωτηριασμένο του χέρι αφέθηκε σε ένα κουτί συλλογής λαχανικών, σύμφωνα με την RAI. Ο 31χρονος Ινδός πέθανε την Τετάρτη στο νοσοκομείο San Camillo στη Ρώμη και έκτοτε έχει γίνει σύμβολο για τη μοίρα των ευάλωτων μεταναστών εργατών στη χώρα, με διάφορα συνδικάτα και την ινδική κοινότητα της Λατίνα να οργανώνουν διαδηλώσεις, αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με το Reauters, διενεργείται έρευνα σε βάρος του Λοβάτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και αποτυχία παροχής βοήθειας σε άτομο σε κίνδυνο.

Ο Σινγκ δεν είχε κανονικό συμβόλαιο εργασίας ή άδεια παραμονής, σύμφωνα με το SkyTG24, και δούλευε στην ίδια εταιρεία στην Ιταλία για δύο χρόνια.

Ο πατέρας του Λοβάτο, Ρένζο Λοβάτο, δήλωσε στην RAI ότι ο Σινγκ είχε προειδοποιηθεί “να μην πλησιάσει το όχημα” και ότι “υπάρχει θλίψη γιατί ένας άνθρωπος πέθανε στη δουλειά και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει”. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Βαλέριο Ρίγκι, δήλωσε στο Reuters ότι ο Αντονέλλο Λοβάτο “πήγε αυθόρμητα στην αστυνομία μια ώρα μετά τα γεγονότα, όπως θα έκανε κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος”, προσθέτοντας ότι ο εντολέας του περιμένει την επίσημη διατύπωση των κατηγοριών για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο Σινγκ εγκαταλείφθηκε χωρίς να κληθεί ασθενοφόρο, ο Ρίγκι είπε, “Θα δείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι ίσως η βοήθεια κλήθηκε νωρίτερα από ό,τι νομίζει ο κόσμος”.

Ο θάνατος του αγρεργάτη έχει συγκλονίσει τη χώρα. Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και καταδίκασε έντονα τον θάνατο του Σινγκ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη. “Αυτές είναι απάνθρωπες πράξεις που δεν ανήκουν στον ιταλικό λαό, και ελπίζω ότι αυτή η βαρβαρότητα θα τιμωρηθεί αυστηρά”, δήλωσε.

“Πρωτοφανής αγριότητα”

Τα εργατικά συνδικάτα συναντήθηκαν την Παρασκευή με την Ιταλίδα Υπουργό Εργασίας Μαρίνα Ελβίρα Καλντερόνε και τον Υπουργό Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπριτζίδα για να συζητήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Αυτό που συνέβη στον Σατνάμ Σινγκ είναι «κάτι πολύ περισσότερο από έναν τραυματισμό: είναι μια απάνθρωπη πράξη βαρβαρότητας στην οποία εκείνοι που τον εγκατέλειψαν έδειξαν ότι δεν έχουν καμία εκτίμηση για την αξία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε η Καλντερόνε την Πέμπτη σε συνέντευξή της στην RAI, ζητώντας παραδειγματικές τιμωρίες κατά της εκμετάλλευσης στην εργασία.

Πολλά συνδικάτα διαδήλωσαν σήμερα στη Λατίνα και κάλεσαν σε δίωρη απεργία για να απαιτήσουν «αξιοπρέπεια και σεβασμό για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» και να προτρέψουν τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να καταπολεμήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Τα συνδικάτα έχουν επίσης οργανώσει έναν έρανο για να συγκεντρώσουν χρήματα για την οικογένεια του Σινγκ.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Τετάρτη, η συνδικαλίστρια Μαρία Γκράτσια Γκαμπριέλι χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πρωτοφανή αγριότητα». Δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «της παρανομίας στην οποία ωθούμε χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας ελπίδα».

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες βρίσκονται ως «σκλάβοι της σύγχρονης κοινωνίας, παράνομοι, χωρίς άδεια παραμονής και επομένως πιο ευάλωτοι σε εκβιασμούς».

Η Γκαμπριέλι πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση των εργατών γης οδηγεί σε «μισθούς πείνας, ανασφαλείς και απάνθρωπους ρυθμούς και συνθήκες εργασίας, ψυχολογική και σωματική βία που δυστυχώς οδηγούν επίσης σε φρικτά γεγονότα όπως αυτό στη Λατίνα».

Η ινδική κοινότητα της Λατίνα θα κατέβει στους δρόμους στις 25 Ιουνίου για να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση στη μνήμη του Σινγκ και θα παραδώσει ανοιχτή επιστολή στον νομάρχη, Μαουρίτσιο Φάλκο, ζητώντας καταδίκη του περιστατικού, σύμφωνα με την RAI.

Σύμφωνα με έκθεση του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ιταλίας, CGIL, και του συνδικάτου FLAI, το 2021 υπήρχαν περίπου 230.000 παράνομοι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα