Ιταλία: Σχέδιο νόμου “προστατεύει” τις σχολικές φάτνες

Διαβάζεται σε 3'
fatni
Φάτνη (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας σχεδιάζει νόμο για την “προστασία” των χριστιανικών παραδόσεων και την παρεμπόδιση των σχολείων να “τροποποιήσουν την ουσία των Χριστουγέννων”.

Στη “μάχη” της προστασίας των χριστιανικών παραδόσεων και “πολιτιστικών ριζών” έχει ριχτεί το κυβερνών κόμμα της Ιταλίας, Αδελφοί της Ιταλίας (FdI), το οποίο συντάσσει σχέδιο νόμου για να “διασφαλίσει” τις σχολικές φάτνες.

Το σχέδιο νόμου που προτάθηκε χθες, Τετάρτη (20/12) θα εμποδίζει ουσιαστικά τα σχολεία να απαγορεύουν τις φάτνες ή να μετατρέπουν τις γιορτές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε “γενικές γιορτές“, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας των πολιτιστικών ριζών της Ιταλίας.

“Εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων ορισμένων σχολείων που απαγορεύουν τις φάτνες ή τροποποιούν τη βαθιά ουσία των Χριστουγέννων μετατρέποντάς τα σε απίθανες χειμερινές γιορτές για να μην προσβάλλουν τους πιστούς άλλων θρησκειών“, δήλωσε η Lavinia Mennuni, γερουσιαστής του FdI και βασικός υπογράφων του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το κόμμα, του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η κίνηση αυτή “είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαφύλαξη και την προστασία των πολιτιστικών ριζών της [Ιταλίας], οι οποίες αναδεικνύονται από τη σκηνή της φάτνης“. Εάν περάσει η νέα νομοθεσία θα σημαίνει ότι οι διευθυντές σχολείων που συνεχίζουν να αφαιρούν τις φάτνες θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα.

Η πρόταση δεν βρήκε όπως αναμενόταν τη στήριξη των κομμάτων αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για μία ακόμη προσπάθεια του κόμματος της Μελόνι να εκμεταλλευτεί τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς.

“Ακριβώς σαν ελβετικό ρολόι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, επιστρέφουν οι δεξιές προτάσεις για τη διαφύλαξη των ιταλικών χριστιανικών παραδόσεων”, δήλωσε ο Riccardo Magi, γραμματέας του αριστερού κόμματος “Περισσότερη Ευρώπη” (Più Europa).

Αναφερόμενος στην αντιμεταναστευτική ατζέντα της κυβέρνησης, ο Magi είπε: “[Πρόκειται] για την ίδια δεξιά πτέρυγα, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, για την οποία σήμερα, η αγία οικογένεια που δραπετεύει από διώξεις θα κατέληγε πιθανώς σε ένα κέντρο κράτησης, ίσως στην Αλβανία, περιμένοντας να μάθει από κάποιον δικαστή στην Ιταλία αν είναι άξια ή όχι να πατήσει το πόδι της στο ιταλικό έδαφος”.

Η άνοδος της Μελόνι στην εξουσία σημαδεύτηκε από συχνές αναφορές στη θρησκεία και τη χριστιανική ταυτότητα, λέγοντας στους υποστηρικτές της στην προεκλογική εκστρατεία του 2019: “Είμαι η Τζιόρτζια, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι χριστιανή. Κανείς δεν θα μου το στερήσει αυτό“.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της προτείνει νόμο με στόχο την προστασία της καθολικής θρησκείας. Το περασμένο καλοκαίρι, το κόμμα FdI ετοίμασε ένα σχέδιο νόμου με σκοπό να απαγορεύσει τους μουσουλμανικούς χώρους προσευχής έξω από τα τζαμιά, και είχε ως στόχο να απαγορεύσει τη χρήση γκαράζ και βιομηχανικών αποθηκών ως τζαμιά.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις φάτνες στηλιτεύει την “απολύτως απαράδεκτη” απόφαση ορισμένων σχολείων να μετατρέψουν τα Χριστούγεννα σε χειμερινή γιορτή. Αυτό έχει οδηγήσει, όπως υποστηρίζει η Mennuni, “σε μια γιορτή που στερείται κάθε ιστορικού και πολιτιστικού πλαισίου που αφορά το έθνος μας και η οποία, στερούμενη κάθε ηθικού περιεχομένου, προορίζεται να αποκτήσει μια καθαρά ηδονιστική-καταναλωτική χροιά”.

Και πρόσθεσε: “Το να επιτραπεί η μετατροπή των ιερών χριστιανικών εορτασμών σε έναν άλλο ανώνυμο τύπο εορτασμού θα αποτελούσε διάκριση εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους που πιστεύουν στην πλειοψηφούσα θρησκεία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα